OTOK UGLJAN

Kali ide u prijevremene izbore jer nije prihvaćen proračun za 2023. godinu

Analizirajući takav prijedlog netransparentnog proračuna, istaknuo je Vidov, naišli smo na mnogo nerealnih prihoda i rashoda

Duško Vidov

 Luka Gerlanc/Cropix

Općinu Kali na otoku Ugljanu čekaju prijevremeni izbori jer nije prihvaćen proračun za 2023. godinu, potvrdili su za Hinu predsjednik i potpredsjednik Općinskog vijeća Duško Vidov (SDP) i Marko Kolega (HDZ).

"Prijedlog proračuna za 2023. godinu dobili smo 10. prosinca, tri dana prije sjednice Općinskoga vijeća, dakle, bez mogućnosti da podnesemo amandmane, bez javne rasprave i bez e-savjetovanja", rekao je Kolega.

Analizirajući takav prijedlog netransparentnog proračuna, istaknuo je Vidov, naišli smo na mnogo nerealnih prihoda i rashoda.

"Tome treba dodati i zaduživanje kod banke za više od 1.100.000 eura, a još nije vraćen kredit od 1.800.000 kuna iz 2021.godine. Takve promašaje u prijedlogu proračuna nismo mogli prihvatiti i prijedlog proračuna je odbijen", rekao je Vidov.

Istaknuo je kako im nije bio cilj a priori rušiti proračun, nego općinskome načelniku Bruni Mišlovu (Nezavisna lista mladih Kali) „pružiti ruku suradnje, koju on nije prihvatio, i modelirati njegov rad jer mjesto stagnira i ljudi su nezadovoljni“.

Kolega je rekao kako tu nije riječ ni o kakvoj koaliciji SDP-a i HDZ-a, kako navode neki mediji, nego o „zajedničkoj akciji starijih i iskusnijih za boljitak mjesta“.

O novonastaloj situaciji pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Kali sada će obavijestiti Ministarstvo uprave i pravosuđa, nakon čega će Vlada donijeti odluku o raspuštanju Općinskog vijeća te imenovanju povjerenika.

"Nakon imenovanja povjerenika, općinski načelnik predložit će mu novu odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka u koju su uključeni ostvareni prihodi i primitci te izvršeni rashodi i izdatci u vremenu do dolaska povjerenika", kaže Kolega.

Općinsko vijeće Kali ima devet vijećnika - četiri s kandidacijske liste grupe birača, tri s kandidacijske liste HDZ-HSP-HNS-Reformisti i dva s kandidacijske liste SDP-HSS-HSLS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 05:36