KORONAVIRUS

KALINIĆ NAKON SASTANKA ZAGREBAČKOG KRIZNOG STOŽERA O IZJAVI DA GA 'BOLI K***C' 'Ispričavam se, ali što me zovete 14 puta zaredom?!'

Pavle Kalinić
 Ronald Goršić / CROPIX

Danas se sastao Stožer za civilnu zaštitu Grada Zagreba nakon prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Olivera Majić kaže da zagrebački stožer prati upute onog nacionalnog.

- Sutra je sastanak svih županijskih stožera civilne zaštite i tamo ćemo dobiti detaljne upute o postupanju. Mi radimo simulacije, vježbe, usvojeno je to i na Skupštini. Nama su procedure jasne, ali nije proglašena epidemija i mi smo radili samo simulacije u slučaju da dođe do epidemije. Ukoliko bude potrebna karantena, danas smo razgovarali o tome koje objekte Grad Zagreb može ponuditi. I to smo raspravljali sa preciznim uputama, ukoliko do toga dođe, što bi trebalo biti. Sutra ćemo obaviti sastanak i dobiti detaljne upute u 12 sati. Dopustite da sada ne govorimo o lokacijama, ali imamo ih dovoljno i nema potrebe za paniku. Epidemiolozi znaju sve procedure i mi radimo sinergijski, rekla je i dodala da krizni stožer grada Zagreba može dati iste preporuke koje daje i nacionalni krizni stožer.

Ponavlja da nema mjesta panici.

- Naglašavam, ovo su pitanja koja se postavljaju kada se proglasi epidemija, a to se nije dogodilo. Bilo bi neozbiljno u ovakvoj situaciji davati neke druge informacije. Protokol o postupanju se donosi kada se proglasi epidemija i on je za sve jednak. Svi u svijetu ćemo na isti način reagirati na ovo, a u međuvremenu... ako za 2-3 sata dobijemo nove informacije i ako nas krizni stožer pozove, mi se možemo opet skupiti. Mi smo 24 sata dostupni. Sve je precizirano u protokolu i točno se sve zna u detalje. To je nešto što je univerzalno i poznato, dodala je.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić također ističe da nema potrebe za panikom.

- Molim građane da nema potrebe za panikom jer za sada imamo jednog oboljeloga. Ne treba jurišati na dućane, bit će opskrbljeni, sve što je u ingerenciji Grada Zagreba napravit će se da život normalno funkcionira. Mi smo spremni, ako bude potrebno, odradit ćemo sve najbolje što budemo mogli, rekao je Kalinić i poručio novinarima da se ispričava ako im se ne javi odmah na poziv jer je poziva puno, no obećava da će svi dobiti sve odgovore.

Rekao je to u kontekstu informacije da je novinarima 24 sata ranije u utorak rekao da je u avionu.

- Ja sam otišao ća, u avionu sam, idem za München i od tamo letim za San Francisco i boli me k... - kazao je Kalinić kad su ga upitali hoće li i kada biti konferencija za medije u Zagrebu povodom prvog pacijenta s korona virusom u Hrvatskoj.

- Novinarima se ispričavam ako je bio kakav loš odgovor, ali molim vas, nemojte zvati 14 puta u kontinuitetu, bit će vam sve odgovoreno. Ako vam treba pojašnjenje, možete bilo kad nazvati, molim vas, nemojte da pomognemo širenju panike jer nema razloga za paniku ni u Zagrebu ni u RH. Stvari su pod kontrolom i ostat će tako, a što se tiče trgovina, dućani će brzo biti popunjeni i nema potrebe za stvaranjem zaliha jer nema panike. Imamo i medicinske stručnjake i svi se znaju nositi s problemima. Još se ne razmišlja o zatvaranju i otkazivanju manifestacija, to se događa tek kad se proglasi epidemija, a zasad imamo samo jednu bolesnu osobu, rekao je Kalinić.

Kada je riječ o tvrtci u kojoj je oboljeli muškarac zaposlen, Kalinić kaže da je to u nadležnosti epidemiološke službe i Ministarstva zdravstva.

- Siguran sam da su poduzeli sve moguće mjere da se taj problem sanira, rekao je Kalinić.

Da nema potrebe za panikom, poručuje i pročelnik za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč.

- Svake godine u epidemiji gripe se obustavljaju posjete u bolnicama, masovna okupljanja se ne preporučaju da se zaraza ne širi, prema tome, ovo zahtijeva jednaku dozu ozbiljnosti i tako se treba ponašati. Mi čekamo povratak ministra Beroša i daljnje instrukcije. Spremni smo i odgovorit ćemo na zahtjeve kako bude trebalo, rekao je Jeleč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:13