RAZRIJEŠENJE ŠEFA SOA-E

KALINIĆ: 'Pitanje je kako je Dragan Lozančić postao ravnatelj Sigurnosno-obavještajne službe kad ima nekoliko državljanstava'

Zagreb, 241115.Ured za upravljanje u hitnim situacijama, Kneza Branimira.Procelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinic na konferenciji za medije predstavio je opremu za civilnu zastitu.Na fotografiji: Pavle Kalinic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 EPH

'Pitanje je kako je Dragan Lozančić postao ravnatelj Sigurnosno-obavještajne službe kad ima nekoliko državljanstava. Osim hrvatskog ima i američko', kazao je u HRT-ovu Studiju 4 Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnosna pitanja, govoreći o Lozančiću kojega je u petak razriješila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

'Ne znam nijednu državu u kojoj bi šef obavještajne službe bila osoba s nekoliko državljanstava', rekao je Kalinić. Napomenuo je da ne zna kako će se riješiti ovaj slučaj i da je predsjednica RH Lozančića razriješila jer je nije obavijestio kad se nalazila ne određenome mjestu. Smatra da je predsjednica RH sama sebe navukla na tanak led. Pritom ističe da Lozančića nikada nije posebno podupirao, ali misli kako on ne treba biti smijenjen.

Prema mišljenju Kalinića, Hrvatskoj obavještajna služba više djeluje kao servis nego služba. Također, hrvatska obavještajna služba nema ljude koji znaju dovoljno stranih jezika, dodao je.

Bi li Lozančić podnio ostavku u slučaju da ne dobije drugi potreban potpis, premijera Tihomira Oreškovića, Kalinić nije znao odgovoriti, već je kazao kako on ne bi dao ostavku da je kojim slučajem na Lozančićevu mjestu.

Na pitanje što bi takva kriza mogla značiti za Hrvatsku u pogledu izbjegličke krize i terorističkih napada, Kalinić je kazao: 'Brigu o izbjegličkoj krizi ionako je vodilo Ministarstvo vanjskih poslova. To se samo trudilo da se što prije prihvati izbjeglice i što prije transferira dalje. To je do sada išlo dosta uspješno. problemi će se pojaviti vjerojatno u trenutku kada države zatvore granicu.

Makedonija postavlja žicu. Međutim pokazuje se problem, a to je da Grčka ne funkcionira. Grčka ne prihvaća schengenski sustav jer traži da joj se oprosti 64 mlrd. USD. Kad bi joj se to oprostila, ona bi počela funkcionirati kao država članica schengenskog sustava, rekao je Kalinić za HRT .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:29