HORVATOVA REAKCIJA

‘Kalinićevu kaubojštinu ne želim komentirati. Pitajte Bandićevu zamjenicu, potpuno druga retorika‘

- Zagreb je u ovom trenutku gradilište. Od 1007 intervencija mi smo riješili više od 50 posto, rekao je Horvat
Darko Horvat
 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat za RTL je govorio o tome kako će Vlada pomoći u obnovi oštećenih objekata u dijelovima Banovine oko Siska i Petrinje.

Što je vlada napravila za Zagreb? Je li istina da je napravila vrlo malo, kao što to tvrdi Pavle Kalinić? - bilo je prvo pitanje.

- Vlada je donijela sve provedbene akte, pripremila prve natječaje. Javni pozivi će biti objavljeni za 14 dana. Priupitajte zamjenicu gradonačelnika, tu je jedna potpuno druga retorika. Istup i kaubojštinu Kalinića ne želim komentirati. Takva kaubojština ne sudi niti na jednu televiziju, bila ona privatna ili javna.

Upitan je li istina da se na terenu kasni, Horvat je odgovorio.

- Zagreb je u ovom trenutku gradilište. Od 1007 intervencija mi smo riješili više od 50 posto, isplatili neto više od 30 milijuna kuna onima koji su se prihvatili obnove. Ja već jedno duže vrijeme napominjem, za ono što se može učiniti ne treba čekati akte Vlade jer u zakonu piše da sve ono što će biti isprojektirano će biti refundirano. Prva intervencija Fonda će se dogoditi brzo. U segmentu zakonodavnog okvira, vrlo jasno piše na koji se način i kome podnose zahtjevi. Uspostavili smo i elektroničke zahtjeve i Ministarstvo promptno sve rješva.

Danas su se dogodila i tri jaka potresa na području Siska i okolice. Gradonačelnik Petrinje kaže da bi već od sutra htio vidjeti milijune na računu Grada. Kada možemo očekivati prva sredstva, makar za hitne sanacije za to područje? - bilo je iduće pitanje ministru.

- Mi smo sada uspjeli dobaviti 12-ak milijardi kuna za obnovu Zagreba iz EU. Slično će biti i za Sisačko- moslavačku županiju. Prioritetni za početak ćemo odvojiti 20-ak milijuna kuna proračunskih sredstava da ne čekamo i ne gubimo vrijeme. Već u srijedu ide javni poziv za sve one kojima su oštećene nekretnine na području te županije. Nisam siguran da će to biti dovoljno novaca, ali s obzirom na to da smo u proračunskoj godini, moramo čekati taj 1. siječnja ili 2. siječnja. Slična metodologija kao u Zagrebu. Sva će pogođena područja dobiti pomoć, ali ne tako da nekome uplaćujemo silne milijune, već da refundiramo onaj trošak koji će prijaviti privatni vlasnici - rekao je Horvat za RTL.

Premijer je danas spomenuo dvije opcije jedna je da se šteta sanira Vladinim uredbama, a druga je da se ide u proširenjem Zakona o obnovi Zagreba i okolice. Kojoj ste Vi opciji bliži?

- Moram se zahvaliti Građevinskom fakultetu i njihovom Zavodu. Samo tri sata nakon potresa stavili smo u proces elektroničku aplikaciju za prijavljivanje štete. Danas se već započelo sa skidanjem dimnjaka. Mi ćemo u korespondenciji s kolegama Trutom i Barbarićem staviti, zajedno s vatrogascima na raspolaganje sav alat koji struci može omogućiti što lakše skidanje oštećenih dimnjaka i popravak krovova, a da bi šteta u konačnici bila što manja.

Opasku da bi bilo lijepo vidjeti čelne ljude države da bez prepucavanja izađu na teren komentirao je kratko:

- Ovo nije bio politički moment, ovo je bilo vrijeme u kojem se evidentirala šteta i traume koje su ljudi doživjeli. Ovdje nije bilo mjesta politikantstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:50