SCHENGEN

Kalmeta: Neću dopustiti da nam unište Zemunik

Ako bi Zemunik ostao bez međunarodnog statusa, zadarska regija mogla bi izgubiti 40 milijuna eura godišnje
 Goran Mehkek/CROPIX

ŠKABRNJA - Ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta demantirao je u srijedu navode prema kojima bi zbog poštovanja šengenskih propisa neke zračne luke u Hrvatskoj izgubile mogućnost međunarodnog prometa.

- To bi bila ludost i neće se dogoditi - odgovorio je Kalmeta na pitanje novinara o mogućnosti ukidanja letova za Veliku Britaniju, Rusiju, Ukrajinu i druge izvanšengenske, a turistički zanimljive destinacije.

Zabrinutost u Istri

U zadarskoj Zračnoj luci Zemunik strahuju da bi mogli ostati bez britanskih turista koji u posljednje tri godine dolaze u velikom broju zbog letova niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira koji je preporodio promet Zemunika. Prema nekim procjenama, ako bi Zemunik izgubio međunarodni status, zadarska regija mogla bi izgubiti i do 40 milijuna eura godišnje.

- Nedavno sam na tu temu razgovarao s istarskim županom Jakovčićem, a i u Zadru vlada slična zabrinutost. Istina je da je usklađivanje carinskog režima sa šengenskim propisima u nadležnosti MUP-a, ali pitanje međunarodnog zračnog prometa je u nadležnosti mog ministarstva - kaže ministar.

Zanimljive destinacije

Dodao je da ne bi dopustio da se “dogodi takva glupost da se onemoguće čarter i drugi letovi iz nama vrlo zanimljivih turističkih destinacija u Pulu i Zadar”. Kalmeta kaže da će se vjerojatno ukinuti međunarodni promet na nekim malim zračnim lukama, ali je odlučno opovrgnuo da bi se isto moglo dogoditi u Zadru i Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:41