TROŠENJE NOVCA ZA ARHEOLOŠKA ISKAPANJA

Kalmeta od HAC-a traži istragu zbog Sanaderove supruge

ZAGREB - Zatražit ću od Nadzornog odbora Hrvatskih autocesta izvještaj o arheološkim radovima na trasama kojima prolaze autoceste, potvrdio je za Jutarnji list ministar prometa Božidar Kalmeta.

Trase autocesta

Ovaj ministrov zahtjev uslijedio je nakon višekratnih medijskih napisa o stotinama milijuna kuna koje je od 2000. godine HAC isplatio Ministarstvu kulture za istraživanje arheoloških lokaliteta na područjima preko kojih prolaze trase autocesta. Ova arheološka ispitivanja mediji uglavnom povezuju s Mirjanom Sanader, suprugom bivšeg premijera, koja radi na Odsjeku za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Stoga bi se ovaj Kalmetin zahtjev mogao ocijeniti kao njegov konačni otklon od Sanadera, kojeg je još donedavno branio.

Autocesta Rijeka - Zagreb

Prema neslužbenim informacijama, HAC je u proteklih devet godina s Ministarstvom kulture potpisao ugovore u vrijednosti nešto većoj od 400 milijuna kuna. Taj podatak poklapa se s podatkom kabineta ministra kulture, iz kojeg nam je odgovoreno da je s HAC-om Ministarstvo kulture od 2004. do danas potpisalo ugovore u vrijednosti 401,2 milijuna kuna, a do sada je realizirano 294,3 milijuna kuna. Osim s HAC-om, Ministarstvo kulture je i s tvrtkom Autocesta Rijeka - Zagreb potpisalo u posljednjih 11 godina ugovore o arheološkim istraživanjima u vrijednosti 337 tisuća kuna. Ministarstvo kulture određuje koliko stoji istraživanje nekog lokaliteta, pa bi Kalmetin zahtjev u konačnici mogao dovesti do toga da ministar Božo Biškupić pojasni kako su trošena sredstva na arheološkim iskopinama.

Ministarstvo daje posao

Naime, nakon što Uprava HAC-a s ministrom potpiše ugovore o istraživanjima, Ministarstvo određuje tko će istraživanja obaviti. U posljednjih nekoliko godina izdvajanja za arheološka istraživanja značajno su se povećala, ali bez transparentnog prikaza troškova.

‘Mirjana Sanader nije istraživala na autocestama’

U kabinetu Bože Biškupića, pak, navode kako su s Filozofskim fakultetom u Zagrebu u 2008. i 2009. godini ugovorili poslove u vrijednosti 2,5 milijuna kuna, te da Katedra za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju, na kojoj je Mirjana Sanader zaposlena, nije vodila nijedno istraživanje na autocestama, već je sudjelovala na jednom lokalitetu u Dalmaciji kao dio terenske ekipe. Izvođače radova, kažu u Ministarstvu, biraju preko javnog natječaja te su dosad angažirali 23 muzejske i znanstvene institucije i privatne tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:26