AFERA REMORKER

KALMETA PODNIO ŽALBU NA ISTRAGU 'Pa mene je Sapunar spomenuo samo indirektno'

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Odvjetnik zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete Krešimir Vilajtović podnio je žalbu na Uskokovu istragu u kojoj se Kalmetu sumnjiči da je povezao dvojcu svojih suradnika iz ministarstva i čelnike Hrvatskih autocesta (HAC) kako bi iz te javne tvrtke izvukli najmanje 30 milijuna kuna.

"Žalba je danas došla na zagrebački Županijski sud i od sutra teče osmodnevni rok u kojem ju treba riješiti sudac istrage", kazao je Vilajtović Hini.

Dodao je kako smatra da istragu treba obustaviti zbog bitne povrede odredaba Zakona o kaznenom postupku te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

"U obrazloženju nisu navedeni razlozi za postojanje sumnje, znači da ih nema, a ključni je iskaz suoptuženog Josipa Sapunara koji samo daleko indirektno spominje Kalmetu", dodao je Vilajtović. Spornim smatra i što je "indirektno spomenuti" Kalmeta pod istragom, dok se nikakav postupak ne vodi protiv drugih političara koje je Sapunar kao bivši član HAC-ove uprave puno izravnije spomenuo.

U prošlogodišnjem iskazu Uskoku Sapunar je kazao da je Kalmeta navodno uzimao dio novca koji se navodno izvlačio iz cestogradnje, ali i da je milijun kuna iz HAC-ova "crnog fonda" predao pokojnom HNS-ovcu Stanku Kovaču, nakon čega ga je nazvao bivši čelnik te stranke Radimir Čačić i zahvalio na "velikoj pomoći HNS-u".

Kalmeta se pod Uskokovom istragom našao zbog sumnje da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Uskok tvrdi da je ministar mora, turizma, prometa i razvitka, a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike koji su od ranije pod istragom u slučaju Remorker.

Tužiteljstvo sumnja da su Kalmeta i ostali novac iz HAC-a i Hrvatskih cesta izvlačili preko angažiranih izvođača radova, od kojih su tražili mito "koristeći autoritet investitora". Pojedine izvođače radova zbog toga su stavljali u povoljniji položaj za dobivanje poslova te im plaćali više nego što su radovi zaista vrijedili ili im priznavali neizvršene "vantroškovničke radove".

Istražitelji tvrde da su im HAC-ovi podizvođači zauzvrat milijun kuna isplatili izravno u gotovini, dok su na račun češke tvrtke "Remorker" u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Prema Uskokovim tvrdnjama Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakovićem, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni osumnjčenik je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 11:08