PRESICA BIVŠEG MINISTRA

KALMETA 'Stanićeva prijava je spin, a na poziv lažnog Bajićeva tajnika nisam nasjeo nego sam htio biti kulturan'

 Luka Gerlanc/CROPIX

Svatko protiv svakoga može podnijeti kaznenu prijavu, neka se time bave institucije pravne države, u koje ja vjerujem. Kaznena prijava Mijata Stanića je za mene bila očekivana.

Uostalom, još prije nekoliko dana sam najavio da ću protiv njega podnijeti tužbu i oko toga nema nikakve dvojbe, izjavio je zadarski gradonačelnik i bivši ministar Božidar Kalmeta referirajući se na kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio sindikalist Mijat Stanić.

STANIĆ PRIJAVIO KALMETU 'Ne može reći da nije znao. On je dio zločinačke organizacije'

Kalmeta je konferenciju za novinare održao u zadarskoj gradskoj upravi u ponedjeljak u 15 sati do kada ga nije kontaktirao nitko od istražnih organa niti za to, kako je rekao Kalmeta, ima razloga.

-Koliko sam vidio po portalima, kaznena prijava Mijata Stanića je običan spin s njegove strane. Tu nema niti može biti išta, o svemu tome je već sto puta pisano po medijima. Svatko protiv svakoga može podnijeti kaznenu prijavu, neka se time bave institucije pravne države u koju ja vjerujem.

Ali, tu se nameće pitanje što je Stanić čekao s podnošenjem prijave ako je već sve to znao?! Umjesto toga, on napada, vrijeđa i optužuje. Ako je imao dokaze, zašto je čekao do sada, rekao je Kalmeta, a potom odgovorio i na novinarsko pitanje zbog čega on dosada nije podnio tužbu protiv Stanića temeljem dokumentacije koju tvrdi da posjeduje:

-Zato što sam to dobio prije nekoliko dana. Stiglo mi je e-mailom, niti ne znam tko mi je to poslao, ali da sam to imao prije, već bih bio podnio tužbu protiv Stanića koja se upravo piše i o čijem ću podnošenju izvijestiti javnost, kazao je Kalmeta objašnjavajući potom da je odvjetnik Hodak, koji je viđen u Zadru, ovdje bio nekim drugim poslom, a ne zbog toga što bi njega trebao zastupati.

Kalmeta je odgovarajući na novinarsko pitanje o susretu s inspektoricom PNUSKOK-a Selmom Abadžić i njenim kolegom Dušanom Pavlicom, kazao da je do susreta došlo na terasi kavane Lisinski usred bijelog dana, te da je tada prvi i posljednji put vidio i Abadžić i Pavlicu. Kalmeta je ponovio da je s njim bio i ministar Šuker, te da su dali izjavu u prodaji hotela Koločep.

-Prethodno su uzeli izjave od svih članova UO Fonda za privatizaciju, našli smo se javno i otvoreno, oni su korektno uzeli izjavu, popili smo kavu i rastali se, kazao je Kalmeta.

Suočen s tvrdnjama bivšeg direktora HAC-a Marija Crnjaka da ga je kao ministra upozoravao na paralelni sustav upravljanja HAC-om, te da je više puta podnosio ostavku, Kalmeta je odgovorio da se ne sjeća da je Crnjak podnosio ostavku, te da je njemu rečeno da NO i Uprava HAC-a skoro 99 posto svojih odluka donose jednoglasno, a Crnjak nije iskoristio svoju mogućnost izdvojenog mišljenja pri donošenju odluka.

Odgovarajući na pitanje smatra li da je griješio pri izboru suradnika, s obzirom da je veliki broj njih osumnjičen ili kazneno gonjen, Kalmeta je rekao:

-To su vrlo stručni ljudi. Livaković je u osnovnoj i srednjoj školi imao sve petice, dobio je rektorovu nagradu na građevinskom fakultetu. Imao je vrhunske reference, kao i Sapunar koji je doktor znanosti školovan u SAD, te Mikulić koji je građevinarstvo završio s prosjekom od 5,0 i koji je došao iz Bchtela. Te reference ne mogu biti bolje, odgovorio je Kalmeta da bi odmah bio upitan za reference Zadranina Mladena Sjauša koji je zaposlen u HAC-u mada je po struci veterinar.

-Kao ministar sam u svojoj nadležnosti imao brojna poduzeća, gdje bih stigao da sam se bavio sa svime. Nikada se operativno nisam miješao u zapošljavanje radnika. Sjećam se Sjauša, radi se o vrlo vrijednom i korektnom čovjeku, zaključio je Kalmeta.

'Nisam nasjeo'

Nisam nasjeo na poziv „tajnika Tokića“, rekao je Kalmeta govoreći o telefonskom pozivu kojeg mu je uputio komičar Davor Jurkotić, predstavivši se kao tajnik Mladena Bajića. Zbog tog sam poziva zakasnio na Dane hrvatskog turizma jer sam se vraćao u ured, ali nisam nasjeo, nego sam htio biti kulturan i civiliziran, rekao je Kalmeta dodajući da mu je Jurkotić simpatičan i da prati njegove skečeve.

VIDEO: PREDSTAVIO SE KAO BAJIĆEV TAJNIK Kalmeta nasjeo na foru poznatog komičara

Odbacio je mogućnost da ga tuži, ali je najavio da će ubuduće biti oprezniji, dok je na pitanje bi li zaista Bajiću „sredio gradele i apartman“, odgovorio: Ne, zato što on zna planirati svoje vikende i putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:43