AFERA REMORKER

KALMETU SUTKINJA REŠETALA PITANJIMA 'Imate vrhunskog inženjera u HAC-u, a vi ga bez ikakvog pitanja smjenjujete i šaljete u upravu za prognanike?!'

 CROPIX

Bivši ministar mora prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavio iznositi svoju obranu u aferi Remorker u kojoj je optužen da je predvodio zločinačko udruženje u čijem su sastavu bili njegov bliski suradnik, nekadašnji državni tajnik Zdravko Livaković te bivši šefovi HAC-a, HC-a i nekih privatnih građevinskih tvrtki. Prema optužbi, na poslovima cestogradnje izvukli su i stavili u vlastite džepove više od 20 milijuna kuna kroz fiktivnu suradnju s famoznom tvrtkom Remorker Igora Premilovca.

Kako je novac izvlačen tijekom suđenja su detaljno ispričali sam Premilovac, kao i bivši član uprave HAC-a za financije Josip Sapunar, koji je sve priznao i nagodio se s tužiteljstvom.

Optuženi Kalmeta u svojoj je obrani odlučno odbacio da je sudjelovao u bilo kakvim kriminalnim radnjama. Pritom je naglasio kako je kao ministar često bio izložen neopravdanim napadima, podmetanjima i raznim "ćakulama". U srijedu je odgovarao na pitanja predsjednice sudskog vijeća, sutkinje Gordane Mihele Grahovac. Na pitanja USKOK-a nije želio odgovarati.

- Građevinska operativa plaća dvadesetak milijuna kuna za nepostojeće usluge. Vaši suradnici uključeni su u to, Sapunar je to i priznao ovdje na sudu. Jeste li vi imali ikakvih saznanja? - upitala ga je sutkinja.

- Ne. Da sam išta znao ja bih to prvi prijavio - rezolutno je odgovorio Kalmeta.

- Kad ste već spominjali ćakule, je li bilo nekih ćakula? Jeste nešto napravili zbog one salvete? - nastavila je sutkinja podsjetivši ga na salvetu koja se spominjala u postupku, a na kojoj je netko napravio shemu podjele novca u postocima.

- Išao sam u DORH o tome razgovarati - kazao je Kalmeta, a tek na inzistiranje sutkinje da navede s kim je točno razgovarao, prisjetio se da su to bili bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i tadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan. Napomenuo je da tada nije bilo govora o nikakvom izvlačenju novca.

Sutkinju je zanimalo što je Kalmeta poduzeo kada je u javnost izišla informacija o izvlačenju novca, prvo u slučaju HGK i Nadana Vidoševića.

- Jeste li nazvali Livakovića i pitali ga o čemu se radi?

- Ne, što ću ga pitati - odgovorio je prvooptuženi, a naknadno je kazao kako je ipak prokomentirao s Livakovićem aferu Remorker te da mu je Livaković rekao da ne zna tko je Premilovac.

- Kako ste se vi osjećali? - nastavila je sutkinja.

- Odlično - uzvratio je Kalmeta.

- Radi se o izvlačenju sredstava iz javnih poduzeća povezanih s vašim ministarstvom i o vašim suradnicima, a vi ste se osjećali odlično?

- Nije mi bilo drago što je vezano uz moje ministarstvo, ali ne želim odgovarati za nešto što su učinili drugi. Neka oni odgovaraju za to. Ja s tim nemam ništa - izjavio je Kalmeta dodajući da je bio sarkastičan kada je rekao da se osjećao odlično.

Na pitanje zašto je sada suoptuženi Milivoj Mikulić smijenjen iz uprave HAC-a, Kalmeta je rekao da ne zna. Odgovarajući na daljnja pitanja pojasnio je kako ga je pozvao tadašnji premijer Ivo Sanader i tražio da smijeni Mikulića, ne rekavši mu razlog. Iako ga je smatrao vrhunskim inženjerom, besprijekorne biografije, poslušao je Sanadera.

- I vi ste ga smijenili?

- A što ću... - odgovorio je Kalmeta, napominjući da ga je potom, jer mu je bilo žao čovjeka, zaposlio u Upravi za prognanike.

- Znači, imate vrhunskog inženjera i šaljete ga u upravu za prognanike?!

- Bio je i tamo odličan. Sanader nije imao ništa protiv.

U srijedu je obranu počeo iznositi i Zdravko Livaković koji je odbacio optužbe i nazvao USKOK-ovu optužnicu "suludom konstrukcijom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:31