PACIJENTI NA GUBITKU

Kalousek: Zadravec je zaustavila važne zahvate; Zadravec: Nisam! Evo što kaže v.d. ravnatelja

Kontroverzna bivša zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice tvrdi da je kolega falsificirao dokumente, pa ga je prijavila
Dijana Zadravec (u krugu), KBC Sestre milosrdnice (glavna fotografija)
 Ronald Goršić/Cropix

Nakon što je dr. Ivan Milas, predstojnik Klinike za tumore, koja se nalazi u sklopu KBC-a Sestre milosrdnice, kazao kako uskoro neće moći raditi jer je kliniku napustio velik broj radiologa te za to prozvao predstojnicu Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. dr. Dijanu Zadravec, iz njene kuće stižu nove optužbe.

Bivšu zamjenicu ravnatelja, prof. Zadravec, jučer je liječnik s njezina odjela dr. Vladimir Kalousek optužio da je zaustavila zahvate koji su bili važni za spašavanje života.

Za Index je rekao, a potvrdio je i Jutarnjem listu, da je 2013. uveo program neurointervencije. Za takva postupke vodila se evidencija u smislu potpisivanja dokumenata koji su se prosljeđivali HZZO-u i KBC-u Zagreb, a sve zbog toga da bi svaka stavka oko utrošenog materijala bila transparentna.

Tužba za klevetu

Da bi se dobio novac od HZZO-a za potrošen materijal, svoj potpis trebao je dati operater, ali i predstojnik, u ovom slučaju prof. Zadravec. Dr. Kalousek tvrdi da bi ti dokumenti stajali tjednima kod predstojnice zbog čega u to vrijeme ne bi mogli raditi taj posao, jer nisu imali potrošnog materijala.

- Prvo smo 2013., kad sam krenuo, imali ugovoreno 300.000 kuna za te zahvate s HZZO-om, a sad smo došli do 15 milijuna kuna, toliko nam je HZZO dosad odobrio. Radili smo sve više takvih zahvata i HZZO je to prepoznao, vidjeli su da smanjujemo stopu smrtnosti kao i invaliditeta pacijenata i potom su nam dizali iznos prvotno odobrenih sredstava.

Mi smo 2013., kad smo počeli s tim zahvatima, operirali četiri pacijenta s moždanim udarom, a lani smo ih imali 186, plus, na taj smo način operirali i 120 pacijenata s aneurizmom. Dakle, spasili smo 300 pacijenata prošle godine koji bez toga ne bi preživjeli, ili bi ostali invalidi. Dakle, da takvi zahvati nisu bili učinkoviti, HZZO nam sigurno ne bi povećavao sredstva - pojasnio je dr. Kalousek i dodaje da su ti zahvati smanjili mortalitet u bolnici.

Upoznat je s optužbama svoje šefice vezano za falsifikaciju dokumenata i navodne potpise na višemilijunske iznose te ju je tužio za klevetu. Navodi kako to nije istina te poziva sve nadležne institucije da provjere te navode jer je, što se njega tiče, sve po slovu zakona.

Prof. Zadravec za Jutarnji je list demantirala navode dr. Kalouseka i ocijenila ih neistinom.

Lažne isprave

- Ni u jednom trenutku neurointervencijski postupci u KBC-u Sestre milosrdnice nisu stopirani i pacijenti nisu bili ugroženi, o čemu svjedoči evidencija izvršenih zahvata u radiološkom informacijskom sustavu KBC-a - kaže i dodaje da se te neistinite tvrdnje izravno protivne njezinim etičkim i humanističkim načelima liječničke profesije i funkcija koje obnaša.

Također, prof. Zadravec optužuje dr. Kalouseka za falsifikaciju dokumenata i novčane malverzacije teške milijune kuna, zbog čega ga je i prijavila nadležnim tijelima.

- Krajem 2020. slučajno sam otkrila da dr. Kalousek vodi paralelni poslovni proces koji nije u opisu njegova posla kao odjelnog liječnika. U toj slučajno otkrivenoj dokumentaciji teškoj nekoliko desetaka milijuna kuna dr. Kalousek neovlašteno potpisuje sebe na moje mjesto predstojnice - govori Zadravec i dodaje da se to događalo godinama bez njezina znanja, a da pritom ima stotine dokumenata koje je dr. Kalousek izradio tako kao lažne isprave.

- Kako bih omogućila nesmetan rad i zaštitila sve pacijente i po otkriću ovog kaznenog djela dr. Kalouseka, nastavila sam potpisivati i dalje nabavu potrebnog materijala, a iz evidencije stanja zaliha neurointervencijskog materijala krajem 2020. u KBC-u Sestre milosrdnice utvrđeno je stanje zalihe u vrijednosti od 6,680.160,00 kn, što također potvrđuje da je pravovremeno osigurana dovoljna količina potrebnog materijala za izvođenje zahvata - zaključuje prof. Zadravec.

Demantira i da je dr. Kalousek uveo neurointervencijske procedure u Vinogradsku i govori da je to napravila tadašnja ravnateljica prof. Šerić, prof. Ivan Krolo koji je bio predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju i tada docentica, Vargek-Solter, koja je bila predsjednica neurovaskularnog konzilija.

Kalousek "više nego važan"

Za komentar smo upitali i v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice dr. Marija Zovaka koji nam je rekao da se u KBC-u provode neurovaskularne intervencije na vrhunskoj razini, čime je ta ustanova u vrhu ne samo hrvatske, nego i europske medicine.

- Pioniri ovih modernih medicinskih postupaka od kojih je više nego važan član tima dr. Vladimir Kalousek, nesebično, u svako doba dana i noći izvode vrlo složene procedure, nesebično žrtvujući i svoje zdravlje i svoj privatni život. U praksi to znači kako pacijenti iz Zagrebačke županije, ali i iz drugih dijelova Hrvatske koji dožive npr. krvarenje iz rupturirane proširene krvne žile mozga ili ugrušak u istu tu krvnu žilu i koji bi bez ove mogućnosti završili kao trajni invalidi (ili izgubili život) - vrlo često budu kompletno i vrlo brzo izliječeni. Kvaliteta rada naših liječnika, poglavito dr. Kalouseka je i međunarodno prepoznata i cijenjena. Za naše pacijente postojanje ovog programa i kvaliteta našeg tima je od neprocjenjive vrijednosti, kaže Zovak i dodaje da je kao v.d. ravnatelja osobito ponosan na tim i rezultate.

- Nisu rezultati zasluga samo ovog tima. Radi se o multidisciplinarnom angažmanu i neurologa, neurokirurga i radiologa dijagnostičara kao i svih koji sudjeluju u dijagnostici, koji zajedno odlučuju i o načinu liječenja kroz organizirani konzilij, a njihov rad se evidentira zajedničkim nalazom i potpisima. Ovo je osobito važno jer se intervencija provodi korištenjem sofisticirane opreme i interventnog i ugradbenog materijala čija cijena na kraju bude i nekoliko desetaka i čak stotina tisuća kuna.

Nakon niza godina i uspješnog rada programa predstojnica Zavoda, izv. prof. Zadravec je postavila sumnju u netransparentnu proceduru, indiciranje i provedbu, osobito u vođenje evidencije o utrošenom materijalu čime se, po njenom, značajno povećavaju ili čak fabriciraju troškovi. Nakon zajedničkog sastanka kao v. d. ravnatelja nisam imao ništa protiv njene inicijative za provjeru troškova i provjeru transparentnosti procedura, no inzistirao sam na održavanju programa, premda je bilo i inicijativa da se program ugasi i pacijenti upute u KBC Zagreb, pojašnjava dr. Zovak.

"Na vlastiti rizik 2 mjeseca potpisujem narudžbe"

- Prema vlastitoj izjavi izv. prof. Zadravec je sumnju u proceduru formalizirala prijavu Državnom odvjetništvu te odbila dalje potpisivati narudžbe za materijal nužan za liječenje naših pacijenata. Nakon što sam primio više pritužbi s Klinike za neurologiju koji su morali odgađati procedure za pacijente kojima je to bila terapija izbora, potaknuo sam voditelje ustrojbenih jedinica na komunikaciju kako bi se taj problem riješio.

Budući da i dalje nije bilo rješenja i kako bi daljnje odgađanje dovelo do ugrožavanja zdravlja pacijenata, ja sam preuzeo na sebe rizik do dovršetka istrage (za koju ne znam je li od strane odvjetništva inicirana) i u suradnji s interventnim radiolozima u zadnja dva mjeseca potpisivao narudžbe za potrošni materijal, rekao je dr. Zovak dodajući da "KBC Sestre milosrdnice sa svojih 175 godina postojanja i kao centar izvrsnosti hrvatske medicine neće dozvoliti da pacijenti budu zakinuti ili njihovo zdravlje ili život ugroženi zbog međusobnih optužbi na Zavodu".

- Naglašavam kako je program u funkciji i svi pacijenti su adekvatno i na sjajan način zbrinuti, zahvaljući sjajnim medicinskim sestrama, tehničarima, inženjerima radiologije, liječnicima, a osobito neurointervencijskim radiolozima. Hvala im, zaključio je v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice dr. Mario Zovak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:21