NOVI PLAN

KAMP U SLAVONSKOM BRODU IPAK OSTAJE DO DALJNJEGA Orepić: 'Iz vlaka će izlaziti samo oni koji će imati potrebu za liječničkom pomoći'

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB, SLAVONSKI BROD – Prijevoz migranata i izbjeglica preko Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije prema zapadnoj Europi uskoro će biti organiziran po novom režimu. Prema najavi našeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića vlakovi s migrantima ubuduće se neće zaustavljati niti u jednoj od navedenih zemalja nego će direktno s grčko-makedonske granice voziti na slovensko-austrijsku. Rezultat je to dogovora policija ovih zemalja te Austrije, a njegov sastavni dio je i zajednički rad policajaca navedenih zemalja na prijemu izbjeglica u Makedoniji. Tako je u utorak ujutro prema toj zemlji otputovalo 15 hrvatskih policajaca, koji će se tamo pridružiti petorici svojih kolega – stručnjaka za granice, koji se tamo nalaze od ranije.

- Ovo je trenutak u kojem stavljamo točku na dosadašnju aktivnost po pitanju angažmana naših ljudi na granici Makedonije i Grčke i procesu profilacije na toj granici u kojoj će sudjelovati sve zemlje koje su uključene u ovaj problem – rekao je Orepić na ispraćaju policajaca, kazavši i kako će njih 20 s pet vozila i tehnikom pomoći da u „još humanijem odnosu prema ljudima koji prolaze svoj križni put.“ Novim načinom rada prestat će i potreba da se migrante registrira u svakoj zemlji posebno. Ravnatelji policija pet zemalja dogovorili su strategiju, a troškovi će biti podijeljeni. Hrvatska će tako primjerice u Makedoniju dostavljati i dio hrane za potrebe migranata, a sve kako bi proces bio što operativniji. No, cilj je da kada migranti jednom uđu u vlak u Makedoniji iz njega ne izlaze sve do Austrije. Osim ako kojim slučajem netko od njih ne zatraži azil u jednoj od zemalja na tom putu, a što se do sada događalo samo u tragovima.

- Iz vlaka će izlaziti samo oni koji će imati potrebu za liječničkom pomoći. No, nakon što budu medicinski zbrinuti put prema zapadu nastavit će nekim od sljedećih vlakova – rekao je Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije. Novi režim rada ne znači istovremeno i da će kamp u Slavonskom Brodu biti zatvoren. Iz MUP-a su nam kazali da će kamp i dalje biti u funkciji, ali će njegov rad biti usklađen s potrebama te gotovo sigurno s manjim intenzitetom. Sama činjenica da je moguće kako će nekome od izbjeglica zatrebati liječnička pomoć dovoljno govori o potrebi za postojanjem kampa. Iz Hrvatskog crvenog križa poručili su da nemaju nikakve nove informacije o budućem režimu rada, ali da će se svakoj novonastaloj situaciji prilagoditi. Kroz Hrvatsku je inače do sada prošlo više od 636 tisuća izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:48