BIVŠI VOJNI POLICAJAC

‘Kandahar mi je u srcu. Naše su vojnike cijenili više nego Amerikance, kasnije smo zbog toga bili jako traženi‘

Kao profesionalcu slogan mu je bio "Kandahar u srcu - glava u torbi". Imao je sreće pa su ga pogibeljne situacije uglavnom zaobilazile
Siniša Majdak
 HRT

Nedavno se iz Afganistana vratio Siniša Majdak, umirovljeni vojni policajac i nekadašnji zaposlenik zaštitarske tvrtke. Prije petnaest godina, prvi je put stupio na tlo Afganistana. Kao vojni policajac, u sklopu iznimno cijenjenog hrvatskog kontingenta.

- Naši su bili visoko cijenjeni, jer su bili bolje poštovani nego Amerikanci. Profesionalno su bili dobro obučeni, iznad prosjeka obučeni i spremnost im je bila visoka, rekao je za HRT Majdak.

Uz obuku i spremnost, visok je bio i rizik.

- Naše zapovjedništvo, zajedno s glavnim stožerom i svima skupa koji su radili na našoj obuci, uspjeli smo to nekako umanjiti znanjem i iskustvom iz Domovinskog rata koje smo imali, dodao je.

Ne iznenađuje stoga što su pripadnici hrvatskih snaga - nakon umirovljenja, redom prvi na listama privatnih zaštitarskih tvrtki. Raditi na osiguranju u toj ratom napaćenoj zemlji, stepenica je više, ali i izazov za svakoga vojnika.

- Svi naši momci iz toga faha vole taj adrenalin. To je nešto što nas vuče. Traženi smo zbog profesionalnosti, iskustva koje smo dali u misijama, prepoznati smo po tome i zbog toga smo traženi, poručio je Majdak.

Kao profesionalcu slogan mu je bio "Kandahar u srcu - glava u torbi". Imao je sreće pa su ga pogibeljne situacije uglavnom zaobilazile.

- Da, zato je Kandahar u srcu i osjećao sam se vrlo sigurno prošle, pretprošle godine kad sam zadnji put bio u Kandaharu, ali sada nažalost ne. Naime, ondje sada vrije i siguran nije nitko, naglasio je Majdak.

- I nadam se da će ovo pridonijeti, ova moja izjava, da će pridonijeti i pomoći našim momcima, da se u Vladi kod nas netko pokrene i da se napravi da naši momci što prije izađu van, dodao je.

S njima je, rame uz rame, dijelio i dobro i zlo. Želio im je uputiti sljedeću poruku:

- Htio bih spomenuti sve nas koji smo bili tamo, ali jednog bih htio posebno istaknuti, on je otišao prije šest, sedam mjeseci od tamo - moram ga pozdraviti ovim putem, zaključio je Majdak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:50