PLENKOVIĆ NAPAO MEDIJE

‘Kandidat HDZ-a u Zagrebu doživio je divljaštvo, namjerno su mu izgovarali krivo ime na televizijama‘

‘Iz Možemo! bi sada mijenjali Zagreb da bi kasnije mijenjali Hrvatsku. Očito imaju nešto protiv ove Hrvatske‘
Andrej Plenković
 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je u ponedjeljak na dodjeli Medalje Grada Zagreba i nagrade "Zagrepčanka godine" te se potom kratko obratio novinarima.

- Želim čestitati svim laureatima na nagradi, naročito profesorici Alemki Markotić koja je bila na čelu borbe protiv korone. Vjerujem da je ta nagrada zaslužena - rekao je premijer na početku.

Upitan je li čestitao Milanoviću, kazao je:

- Tomaševiću nisam još čestitao, ali budem.

Tko je pobjednik izbora, jeste li vi dosita kolosalni pobjednik? - bilo je novo pitanje.

- Brojite. HDZ ima 45 posto gradova, 45 posto općina, 75 posto županija. Mi dobijemo puno, a svi drugi dobiju nešto. Ja sam proučio jučer i nitko nije dobio toliko županija. Vidim da su iz Možemo! počeli parafrazirati moju poruku iz 2016. da mijenjamo Hrvatsku, oni bi sada mijenjali Zagreb da bi kasnije mijenjali Hrvatsku. Očito imaju nešto protiv ove Hrvatske - rekao je Plenković pa počeo nabrajati uspjehe tvoje vlasti.

- Moram još dobro osluhnuti koji to žanr promjene oni zazivaju - rekao je Plenković referirajući se na Možemo! i dodao da on surađuje sa svim lokalnim vlastima.

O Milanoviću

Na opasku da Milanović opet kritizira promjenu datuma Dana državnosti, Plenković je rekao:

- Pa gledajte, jučer mi nitko nije postavio ni jedno pitanje. Predsjednik države jučer se uopće nije očitovao o Danu državnosti. Lani je s nama bio na pola programa, ignorirao je svečani koncert. To se u normalnoj državi događa jedino ako je netko bolestan. O tome svemu ćemo sada jasno govoriti - što se kome tolerira, a što ne. Po meni je sramotno da on nije čestitao Dan državnosti, to je nepoštivanje hrvatske države.

Na pitanje zašto je rekao da je HDZ pobijedio u 3 od 6 velikih gradova i zar nisu prije četiri velika grada bila mjerilo, Plenković je rekao i da Zadar i Velika Gorica rastu pa dodao da mu je žao da je Split odabrao antisemita za zamjenika gradonačelnika Splita.

- Ali HDZ se i nakon 20 godina vratio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i u Varaždinskoj županiji gdje smo pobijedili gospodina Bajsa, odnosno Čačića. S politikom prema centru mi smo se profilirali na zapadu Hrvatske - napomenuo je Plenković.

- Kad dobijete 15 županija, možete za nečim žaliti kao što je Split, ali ne možete svugdje pobijediti.

Upitan o Milanovićevoj izjavi o Domovinskom pokretu, za koji je rekao da "ne bi svaka štraca trebala koristi to ime, pogotovo ako je netko pobjegao iz zemlje u SAD tijekom rata", premijer je rekao:

- Vjerujem da je to njegov način da zahvali Škori što mu je pomagao da pobijedi na predsjedničkim izborima. Mislim da je cijela ideja stvarati paralelni pokret HDZ-u u četvrtom desetljeću države besmislena. Ali mogu se oni zvati kako hoće. Naravno da smije biti više desnih opcija, ali efekt rasta desnih opcija dovodi do borbe za isto biračko tijelo - rekao je Plenković.

- Sada će ljevičarski komentatori Škoru, nakon što su ispljuvali, gladiti, maziti i paziti, jer napada HDZ. Ako napada HDZ zvat ćemo ga u goste, njega i njegove jatake. Ali ako napadnu ljevicu, onda je ne, ne, ne. To je jasno kao dan, dodao je premijer.

Oštro napao televizije i Lalića

Potom se osvrnuo i na mlade HDZ-ove kandidate.

- Kandidat HDZ-a koji je pobijedio u Osijeku je '87 godišnje, a mladi kandidat HDZ-a u Zagrebu koji je doživio divljaštvo jer su mu namjerno govorili krivo ime u ovim televizijama, na RTL-u i Novoj TV. Tu bozu se može prodavati naivcu ili maloljetniku, to nije bilo objektivno, nepristrano i profesionalno novinarstvo. Ako ga se zvalo u televiziju da ga se ponizi, onda znate da vam se namješta zamku. Umjesto Puhovskog, kojeg je Milanović otjerao s televizije, sad su angažirali Lalića ne bi li dva dana prije izbora na najgori način gadio jednog političara. To je strašno. To su plaćenici - rekao je Plenković.

Upitan na koga misli, rekao je na analitičare, to jest na Lalića.

- Analitičar dobiva novac koji dolazi gaditi Filipovića za novac - rekao je premijer.

Na pitanje koja je onda razlika između njega i Milanovića koji je također rekao da je HRT plaćenička televizija, kaže kako je razlika velika.

- Velika je razlika između tvrdnje Milanovića prije izbora da je HRT plaćenička televizija i moje koja dolazi post facto, rekao je Plenković pa dodao da u HDZ-u ima puno mladih ljudi.

Na pitanje koji su po njemu lijevi, a koji desni mediji, Plenković je rekao da ih apsolutno dijeli prema tome kako se odnose prema gostima.

- Da li vi mislite da je slučajno da se kandidatu izgovaralo krivo ime. Vi biste tek trebali napisati plakat kakva ste ideološka televizija - rekao je Plenković novinaru N1 koji je komentirao da ga godinama zovemo u goste, a to svaki put odbija.

Novinar N1 ga je potom upitao koja mu televizija valja. Plenković nije želio odgovoriti, a glasnogovornik Vlade Marko Milić prekinuo je pitanja novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:50