DANIJEL FERIĆ

Kandidat SDP-a za istarskog župana iznio teške optužbe: ‘Miletić godinama pogoduje ruskom investitoru‘

Ferić je danas u Puli na račun čelnika IDS-a iznio teške optužbe, koje su navodno plod zviždača iz IDS-a i pulske gradske uprave
Nikolaj Viktorov, Boris Miletić, sporni parking
 Goran Sebelic/Cropix

Boris Miletić godinama pogoduje ruskom investitoru Nikolaju Viktorovu oko njegovih turističkih investicija na području Ribarske kolibe u Puli, poruka je Danijela Ferića iz SDP-a koji s Miletićem ove nedjelje ide u drugi krug izbora za istarskog župana. Ferić je danas u Puli na račun čelnika IDS-a iznio teške optužbe, koje su navodno plod zviždača iz IDS-a i pulske gradske uprave.

- Klupko oko Borisa Miletića se očito počelo odmotavati nakon što su građani vidjeli da su promjene u Istri moguće i ostvarive i da je IDS izgubio neke svoje dugogodišnje utvrde poput gradova Vodnjana i Buzeta. Optužbe za korupciju koje su iznesene protiv predsjednika IDS-a govore o tome kako je Miletić prije sedam godina Viktorovu dodijelio titulu počasnog građanina u nastojanjima da mu pomogne ostvariti hrvatsko državljanstvo. Također, Grad Pula je potom ruskom investitoru u više navrata činio razne pogodnosti iz koji je vidljivo da su Miletić i Rus vrlo bliski što podnositelje kaznene prijave navodi na zaključak da je pulski gradonačelnik u tim poslovima na račun grada ostvario osobnu korist. Iz snimki čija se autentičnost trenutno provjerava navodi se kako Miletić kao gradonačelnik politički utječe na tijek natječaja koji uopće nije u njegovoj ingerenciji. U snimljenom materijalu Miletić bjesni jer nije znao tko se sve javio na natječaj tvrdeći da je pred Rusom ispao teška budala, a pokušavajući na svaki način iz natječaja izbaciti pulsku instituciju Tehnomont. Objava na Facebook Istra Leaks, sadrži kronologiju inkriminirane radnje-događaja koja se Miletiću stavlja na teret, pojasnio je Ferić te prenio kronološki slijed događaja, koji je putem Facebooka osvanuo u javnosti.

Pojašnjava kako je Viktorov postao počasnim građaninom Grada Pule 2014. kako bi dobio državljanstvo te kako bi se mogao priključiti na raspis natječaja koncesije za obavljanje gospodarske djelatnosti, koja uključuje obavljanje lučkih djelatnosti i koja zahtjeva korištenje postojećih i gradnju novih građevina i drugih objekata na lučkom području „Ribarska koliba“.

- Ponudu predaju Pomorsko učilište “Euronautik” u vlasništvu Miroslava Lukića, predsjednika uprave Arenaturist ribarska koliba do 2012. i bivšeg poslovnog partnera Nikolaj Viktorova te Zelena šuma d.o.o. u vlasništvu Nikolaja Viktorova. Gradonačelnik Miletić koristio je svoj utjecaj na ravnatelja lučke uprave Pula, Donalda de Gravisija, kako bi Viktorovi dobili natječaj. Kako se radi o namještenom natječaju Euronautik odustaje od natječaja prije završetka natječaja jer je od strane Viktorovih Miroslav Lukić obaviješten da su oni dogovorili „sve s gradonačelnikom kako bi dobili na natječaju“. Zelena šuma d.o.o. predaje dokumentaciju 27.06.2014. godine. Na natječaju su i izabrani, ističe Ferić. Dodaje da natječaj nije objavljen u dnevnom listu Glas Istre gdje se inače objavljuju svi relevantni natječaji već samo u Narodnim novinama sve u cilju kako se Tehnomont Marina Veruda ne bi javio na natječaj.

image
Danijel Ferić
Goran Sebelic/Cropix

Ferić tvrdi i da postoji opravdana sumnja da je susjedna nautička luka Bunarina, luka posebne namjene, također namijenjena Viktorovima jer da ne postoji niti jedan opravdani razlog zbog kojeg Bunarina nije prenamijenjena u luku otvorenu za javni promet, kao i sportska luka Bunarina koja je prenamijenjena u luku otvorenu za javni promet.

- Radi se o godišnjem prihodu od 6 milijuna kuna. U prilog tome govori i činjenica da je Grad prostornim planom smanjio broj vezova s 250 na 199 jer sukladno zakonskim propisima za luke do 200 vezova natječaj raspisuje Grad, a ne Država koja raspisuje za luke od 200 vezova naviše. U planu upravljanja pomorskim dobrom predviđeno je raspisivanje koncesije upravo za Bunarinu kojom trenutno upravlja Lučka uprava Pula do kraja 2020. godine. Victorovi, unatoč više prijava građevinskoj inspekciji Pazin, bespravno grade više građevina pored objekta na k.č. *2567/1 te su tako uzurpirali 1.000 m2 državnog zemljišta. Na žalost ništa nije poduzeto po tom pitanju, ističe dalje Ferić.

Navodi dalje i da je prošle godine Arenaturist ribarska koliba d.o.o. na k.č. 4890/3 bespravno izgradio 40 parkirnih mjesta za potreba svog objekta, a ta je čestica u vlasništvu Grada.

- Katastarska čestica je u vlasništvu Grada Pule, ali kao i prethodna i u izvanknjižnom vlasništvu RH te se za nju od 2004. vodi postupak utvrđivanja granica pomorskog dobra. Izgradnja parkirališta nije bila obuhvaćena programom građenje komunalne infrastrukture – parkirališta za 2020. godinu, niti su za tu namjenu bila osigurana financijska sredstva. Na temelju čega je investitor obavljao građevinske radove na čestici koja je u tuđem vlasništvu i na kojoj se vodi spor, pita se Ferić. Nije mu jasno i zašto na tom parkiralištu stoji upozorenje da se na njemu mogu parkirati samo vozila Ribarske kolibe, te su pod videonadzorom i prijeti se paukom, ako se parkira netko tko ne ulazi u objekt. Pojašnjava da je to sve zbog činjenice što se ruskom investitoru dozvoljava izgradnja 6 etaža i podzemna garaža za izgradnju hotela sa 120 ležajeva to je 1 parkirno mjesto po smještajnoj jedinici, tj. 60 jedinica – 60 parkirnih mjesta.

- Očito je sve dogovoreno unaprijed i parkirna mjesta su već napravljena, ali na tuđem zemljištu.

image
Sporni parking u Puli
Jutarnji List

Zbog svega ovoga, ovu dokumentaciju ćemo poslati državnom odvjetništvu i policijskoj upravi istarskoj kako bi se utvrdilo eventualno postojanje kaznenog djela, kazao je Ferić.

Nedugo nakon njegove konferencije za medije oglasio se i sam Miletić koji tvrdi da se radi o fake newsu, te da su stoga Facebooku podnijeli prijavu da se radi o lažnom sadržaju. No, nije novinarima pojasnio vezu između privatnog parkinga pod videonadzorom i gradskog zemljišta. Tek ih je uputio da vezano uz to potraže svu dokumentaciju u gradu i da je tu situacija čista.

- Cijela ta konstrukcija je fake news ili lažan sadržaj. Grad Pula posluje po zakonima. Ja sam 15 godina na čelu ovoga grada i sigurno ne bih bio da sam prekršio bilo koji propis. Znamo kako se gradi. Potrebne su građevinske dozvole, potrebno je vlasništvo. To je kompletan fake news gdje nema niti jedne konkretne činjenice bi dokaza i to mogu samo odbaciti. A ako netko to zanima, može od gradske uprave dobiti sve papire, poručio je Miletić. Dodao je da je u tu lažnu vijest „uspio” ugurati i Tehnomont te druge gospodarstvenike kojima je Grad pomogao u covid krizi.

- Mi smo sve te navode prijavili kao lažan sadržaj, međutim metodologija je poznata. Jedna opskurna stranica, anonimni izbori. Toga smo se nagledali u Zagrebu i drugim gradovima. A da ćemo to doživjeti u Istri, tome se nisam mogao nadati , niti to zamisliti. Neugodno mi je da u Istri , jednoj tolerantnoj, pristojnoj i otvorenoj regiji moramo slušati ovakvu količinu destrukcije, pljuvanja, histerije i mržnje. Upravo takvo Ferićevo ponašanje unijelo je razdor u SDP Istre, dok u IDS u nekim gradovima surađuje s SDP-om, poput grada Rijeke, kazao je Miletić koji je potom naveo i da se Ferić u Općini Fažana kojim vlada SDP zaposlio po stranačkoj iskaznici, kao i prije toga u Hrvatskoj lutriji. Dodao je i da je na reprezentaciju u Hrvatskoj lutriji 2013. godine godišnje trošio 2 milijuna kuna, gdje su se poklanjali šampanjci sa zlatnim listićima

- On se uhljebio gdje god je stigao. Baš se pitam bi li dobio posao u Općini Fažana da SDP tamo nije na vlasti. Jednako tako, Hrvatska lutrija. Što to nije bio dogovor sa SDP-om. U Večernjem listu jasno pišu kako izgledalo zapošljavanje u Hrvatskoj lutriji dok je on bio na njenom čelu: SDP-ovci kao šefove zaposli stranačke kolege i prijatelje, a oni potom svoje supruge. I to su veliki principi za koje se on zalaže, zaključio je Miletić.

Ferić: 'Zoričiću puna podrška u drugom krugu'

Ferić se osvrnuo i na žestoku kampanju za pulskog gradonačelnika ili gradonačelnicu gdje frcaju iskre na sve strane. Za naklonost birača u drugom krugu bore se nezavisni Filip Zoričić i IDS-ova kandidatkinja Elena Puh Belci.

- IDS je izgubio većinu u gradskom vijeću, a Filipu dajem punu podršku za nužne promjene koje su potrebne u Puli nakon 15-godišnje devastirajuće vladavine Borisa Miletića. U potpunosti osuđujem govor netrpeljivosti i mržnje, a slobodno mogu reći i sveopću hajku iz IDS-ovih redova koja se slijeva na političke suparnike, a pogotovo na Filipa Zoričića, kandidata za Pulu. Wanna be gradonačelnica IDS-a Elena Puh Belci, nakon što je javno izjavljivala da to ne želi biti, osim što je pokazala da nema stav, pokazala je i da je spremna sve učiniti kako bi se domogla fotelje pulske gradonačelnice. Niti jednom nije osudila orkestrirane napade iz redova njenih pobornika na Filipa Zoričića, dapače, i sama aktivno sudjeluje maltretirajući građane i šaljući im poruke i zloupotrebljavajući njihove osobne podatke što je suprotno Zakonu o zaštiti osobnih podataka zbog čega ćemo nju i IDS prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka, HAKOM-u, radi provedbe inspekcijskog nadzora te gradskom izbornom povjerenstvu. Elenu Puh Belci podsjećam da kazneno djelo Povrede slobode odlučivanja birača kaže "tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima glasuje na određeni način ili da ne glasuje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina". Pozivam ju da se javno ogradi od takvog ponašanja jer to nije dostojno funkcije za koju se natječe. A koji su to bukači koji to rade za njen račun? Stipe Drviš koji je interesno vezan za grad i koji na gradskom zemljištu ima beach bar u Gortanovoj uvali; Jetiš Bajrami uhljebljen u gradskom poduzeću kao i svojevremeno neki drugi članovi njegove obitelji; Valter Boljunčić - uhljeb s Istarskog veleučilišta i Sveučilišta Jurja Dobrila kojeg je vlastita sestra optužila za nekoliko nezakonitosti. Još jednom ponavljam, u potpunosti osuđujem govor netrpeljivosti i mržnje, a slobodno mogu reći i sveopću hajku iz IDS-ovih redova koja se slijeva na političke suparnike te pozivam njihovo stranačko vodstvo na suzdržanost, da se ne koriste prljavom kampanjom te da budu dostojanstveni u svom porazu – zaključio je Ferić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:00