KADROVSKA KRIŽALJKA

KANDIDAT ZA MINISTRA DEMOGRAFIJE STJEPAN ŠTERC Ugledni demograf i profesor na zagrebačkom PMF-u tvrdi: 'Hrvatska ima previše pobačaja!

Karamarko je objavio da je s Oreškovićem i Petrovom dogovorio dinamiku preustroja Vlade, u što će biti uključen i ekspertni tim
 Ronald Gorsic / EPH

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ovih dana, doznajemo iz vrha HDZ-a, radi na završnoj verziji prijedloga imena za ministre u vladi koju želi sastaviti s Mostom. Za svaku funkciju želi pred suradnike iz Mosta izaći s dva do tri imena potencijalnih kandidata, da bi o njima raspravili s Mostom. Službeni pregovori nastavljaju se sljedeći tjedan kad će se razgovarati o pojedinačnim imenima. Istodobno je, doznajemo, čelnik Mosta Božo Petrov ostao u Zagrebu ovih dana da bi s potencijalnim kandidatima s njihove strane obavio razgovore. Za ovaj tjedan službeni pregovori su, doznajemo, završeni, no Karamarko i Petrov, govore nam, stalno telefonski komuniciraju. HDZ i Most ovaj tjedan dogovorili su da neće odmah ići s reformama, odnosno smanjivanjem broja ministarstva, nego da će se isprva imenovati osobe za 20 ministarstva, od kojih bi šest trebalo pripasti Mostu.

Ustroj državne uprave

U prvih nekoliko mjeseci stručni timovi HDZ-a i Mosta radili bi na prijedlogu reformi od ministarstava, holdinga državnih poduzeća do javne uprave... Čelnik HDZ-a Karamarko jučer je objavio na profilu društvene mreže: “Protekla dva dana imali smo s kolegama iz Mosta jako dobre i intenzivne razgovore. Prvi dan smo radili na razini timova, a drugi dan, u skladu s dogovorom, sastali smo se kolega Petrov i ja s mandatarom Oreškovićem. Dogovorili smo daljnju dinamiku preustroja Vlade i državne uprave. U to će biti uključen ekspertni tim kojeg smo dogovorili. Vlada mora što prije početi raditi, a u hodu ćemo implementirati rješenja ekspertnog tima. Naši prvi zajednički koraci govore da smo u stanju napraviti dobar posao”.

U HDZ-ovim kuloarima izgledan kandidat za novo Ministarstvo demografskog razvoja i useljeništva spominje se ime profesora Stjepana Šterca. Ovaj poznati demograf i profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na pitanje hoće li biti ministar kaže da o tome ništa ne zna. Ističe da podržava osnivanje Ministarstva demografskog razvoja i useljeništva.

Pad broja stanovnika

“Zalagao sam se za to, zadovoljan sam što je dio mog znanstvenog rada prihvaćen i na političkoj razini”, kaže bivši pomoćnik ministra u ministarstvima obnove i obrane. Uoči ovih izbora bio je član Izvršnog odbora izbornog stožera HDZ-a.

Zaustavljanje opadanja broja stanovnika za njega je najvažniji zadatak društva, a logično je da je najvažniji proces u društvu zastupljen na najvišoj institucionalnoj razini, odnosno da ima svoje ministarstvo. “Ako vam i ove godine ode još 20.000 mladih i obrazovanih iz zemlje, kakvu ćete gospodarsku strategiju raditi? To nije obiteljsko ni socijalno pitanje, demografska politika mora biti u temelju gospodarskog razvoja zemlje”, tumači Šterc. “Hrvatska ima previše pobačaja”, kaže Šterc. Na pitanje je li on za zabranu pobačaja, odgovara da nije. On je za to da žena odlučuje, ali da joj društvo pomogne postavljajući takav zdravstveni, psihološki i zakonodavni okvir da joj bude lakše donijeti odluku. “A ne da strahuje hoće li je nakon porodiljnog čekati radno mjesto, ili hoće li imati dovoljno za život”, ističe Šterc. Svakako očekuje da će na čelu ministarstva biti stručnjak. “Logično je da ga vodi netko tko se razumije u to, ako već žele stručnu Vladu”, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:17