SUČELJAVANJE KANDIDATA

Kandidat za ravnatelja HRT-a Saša Runjić bi 3500 zaposlenih bi sveo na 1200 stalno zaposlenih

 CROPIX

ZAGREB - Svih osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, iznoseći svoje programe na današnjem javnom sučeljavanju u Novinarskom domu, poručili su da će štititi javne sadržaje i neovisnost novinarske struke, a kadrovska pitanja rješavati reorganizacijom.

Duško Radić, Domagoj Novokmet, Saša Runjić, Goran Radman, Goran Krmpotić, Mario Kraljević, Zoran Kalinić i Zlatan Avar, odgovarajući na pitanja organizatora i publike, ponovili su važnost tehnološke obnove i financijske stabilizacije javne televizijske kuće.

Najviše reakcija publike izazvala su rješenja kandidata Saše Runjića koji "dugogodišnju kadrovsku devastaciju na HRT-u" koji trenutno ima oko 3500 zaposlenih, misli riješiti s 1200 stalno zaposlenih, dok bi "ostalom kreativnom osoblju ponudio ugovore vezane za određene projekte".

Na njegovu tvrdnju da je za HRT-ov informativni program dovoljno 50 stalno zaposlenih, iz publike je reagirala v.d. urednice informativnog programa HTV-a Sanja Mikleušević, upitavši Runjića zna li uopće koliko emisija sada ima informativni program HRT-a. Runjić nije znao odgovoriti na to pitanje, ali ni na pitanje kako će "zaposlenici vezani uz projekte i podložni otkazima", moći odoljeti pritiscima i ostati neovisni u radu.

Runjić, ako bude izabran, poručuje da će spojiti televizijski i radijski program, a smatra da će njegov prijedlog glavnog urednika, na neobvezujućem izjašnjavanju zaposlenika, prihvatiti dvije trećine kreativnog osoblja.

"Odabrat ću najkvalitetnije ljude i očekujem da ih prihvati velika većina zaposlenika. Oni koji se ne budu slagali s mojim prijedlogom, morat će dati suvislo obrazloženje", istaknuo je Runjić.

Ostali kandidati nisu željeli izlaziti s projekcijama broja zaposlenih, ističući da je prethodno potrebno "snimanje sadašnje situacije" i reorganizacija iz čega će proizaći konačan broj zaposlenih.

"Postoje projekti koji moraju biti neovisni i kao takve mogu ih odraditi samo stalno zaposleni. Ljudi zaposleni po projektima podložni su raznim ucjenama", odgovorio je Runjiću sadašnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Domagoj Novokmet. Po njegovoj ocjeni, nema smisla "sada otpustiti 2000 zaposlenika, a poslije ih po projektima zaposliti 5000". Sadašnji v. d. ravnatelja odbio je "nabacivati se brojevima o višku radnika", ali i ocijenio kako je "sadašnja katastrofalna sistematizacija radnih mjesta velikim dijelom pogodovala sinekurama".

"Trebaju otići oni koji ne znaju i neće raditi da bi mogli doći oni koji znaju i hoće", poručio je Novokmet.

Dekan Veleučilišta VERN i bivši direktor Televizije Zagreb Goran Radman od zaposlenika će, ako bude izabran, tražiti kombinaciju kompetencije i entuzijazma, a suradnicima će prepustiti da si sami biraju timove. Zauzet će se da kompletan iznos od pristojbe odlazi u programe, te poručuje da neće "postojati rezervati ni za koga od zaposlenika, bez obzira koliko bili zaslužni u proteklom razdoblju".

Upitani kako će rješavati problem "spavača" na HRT-u (zaposlenici koji ne rade a primaju plaću), većina kandidata je odgovorila da takve slučajeve neće dopustiti.

Na pitanje o političkoj podršci, Radman je istaknuo kako on takvu "podršku nema niti će ju tražiti". "Politički sam neovisan, socijalno situiran i nemam potrebe nikome raditi ustupke", poručio je nekadašnji direktor TV Zagreb. Glavnim problemom na HRT-u ocijenio je neefikasnost, loše upravljanje i loš nadzor koji su, kaže, odlika cijelog javnog sektora u Hrvatskoj. HRT-u je potrebna nova funkcionalna organizacija i nova raspodjela ljudi, poručio je.

Dugogodišnji urednik na Hrvatskom radiju Dušan Radić upozorio je da važnost organizacije cjeloživotnog obrazovanja novinara i mentorskog rada koji je sada, kaže, potpuno zapostavljen, te na važnost odvajanja menadžerske funkcije ravnatelja od kreiranja programa.

Svih osam kandidata ponovilo je potrebu tehnološke obnove i financijske stabilizacije javne televizijske kuće.

Uoči saborskog izjašnjavanja o kandidatima za glavnog ravnatelja HRT-a, današnje javno predstavljanje organizirali su HND, Gong i Kuća ljudskih prava. Prošloga tjedna razgovor s kandidatima obavio je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, na čiji će prijedlog glavnog ravnatelja HRT-a, na mandat od pet godina, imenovati Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika.

Predsjednik tog odbora Branko Vukšić za četvrtak je najavio novu sjednicu na kojoj bi Odbor uz ostalo trebao raspravljati o kandidatu ili kandidatima za glavnog ravnatelja HRT-a, četiri člana Nadzornog odbora HRT-a te o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u koji je predložio Klub zastupnika Hrvatskih laburista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:56