SJEDNICA SABORA

Kandidati za nove članove Vlade saslušavat će se u četvrtak od ranog jutra

Već u 8,30 sastaje se Odbor za Ustav na kojem će biti saslušana Šimpraga, kandidatkinja za potpredsjednicu Vlade
 Bruno Konjević/Cropix

Nadležni saborski odbori u četvrtak će od ranog jutra saslušavati troje kandidata za nove članove Vlade: Anju Šimpragu, Davora Filipovića i Marina Piletića kojima bi Hrvatski sabor povjerenje trebao iskazati u petak.

Već u 8,30 sastaje se Odbor za Ustav na kojem će biti saslušana Šimpraga, kandidatkinja za potpredsjednicu Vlade, pola sata kasnije na zajedničkoj sjednici odbora za gospodarstvo i za zaštitu okoliša bit će saslušan Filipović, kandidat za ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Za 9, 30 sati sazvana je zajednička sjednica triju odbora: za obitelj, mlade i sport, za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te za zdravstvo i socijalnu skrb na kojoj će biti saslušan Marin Piletić, kandidat za ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Troje navedenih u Vladi bi trebali zamijeniti Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića.

Kada se članovi Vlade imenuju naknadno, o njima se ne raspravlja na plenarnoj sjednici Sabora, nego na nadležnim odborima.

Praksa je da ih predstavi sam premijer, a zastupnici im pritom mogu postavljati pitanja i oni su na njih dužni odgovoriti.

Na sjednici Sabora o povjerenju se glasuje bez rasprave, a da bi bili potvrđeni, potpredsjednica Vlade i dvojica ministara moraju dobiti glasove 76 zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:48