STRANAČKA SLOGA

KANDIDATI ZA ŠEFA SDP-a ODRŽALI SUČELJAVANJE U SPLITU 'SDP je dijete radničkog pokreta, a ne kapitala i banaka'

Davor Bernardić, Orsat Miljenić i Ranko Ostojić
 Jakov Prkić / Hanza Media

Kako se vratiti svojem domu – radnicima i antifašizmu i kako još jače demokratizirati stranku, otprilike su glavni naglasci s debate s kandidatima za predsjednika SDP-a održane u srijedu navečer u splitskom hotelu Park. Pred članovima i simpatizerima koji su ispunili kongresnu dvoranu hotela programe su predstavili Karolina Leaković, Gordana Sobol, Vesna Škulić, Davor Bernardić, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić i Tonino Picula.

Svi se natječu za istu poziciju, a svima su i programi prilično slični – koga god da članovi SDP-a izaberu, slijedi odricanje od liberalnih ekonomskih zamisli, odricanje od podilaženja kapitalistima umjesto zaštite radnika, poticat će se i štititi prije svega obrazovanje, a što se tiče pitanja iz prošlosti, slijedi jasno identificiranje SDP-a kao sljednika slavne antifašističke borbe.

Osim toga, slijedi i borba za očuvanje Hrvatske kao sekularne države. Tu se već pristup malo razlikuje: primjerice, Leaković je sasvim jasno i bez uvijanja poručila kako Hrvatska ne smije umjesto sekularne postati katolička država, te bi tako revidirala ugovore s Vatikanom i ukinula vjeronauk u školama. Malo iskusniji političari poput Ranka Ostojića, Tonina Picule i Davora Bernardića napomenuli su kako potpisani ugovori ipak obvezuju, no zalažu se za strožu kontrolu načina na koji se troši državni novac koji se isplaćuje na temelju konkordata.

Je li bilo pametno i korisno raspustiti splitsku organizaciju, upitao je donedavni lokalni politički bard Marin Jurjević.

Da, praktički je jedinstven odgovor svih kandidata. Ostojić je poručio da su svi članovi vraćeni, te da je do raspuštanja došlo zbog štete koju su pojedinci u toj organizaciji radili, te da iza odluke stoji, nakon čega je uslijedio pljesak. Picula je poručio Jurjeviću da je odluka bila ispravna, ali i da je sretan da njega vidi u publici.

Na isti način odgovoreno je i na pitanje o povratku izbačenih disidenata – svatko tko je javno radio protiv SDP-a zatvorio si je vrata zauvijek. Nisu kandidati bili previše oštri niti prema još uvijek aktualnom predsjedniku, Zoranu Milanoviću. Spominjao se njegov teški karakter, ali i činjenica da su ga izabrali svi članovi SDP-a. Na pitanje kako vratiti izgubljenih 350.000 glasača između dvaju izbora poručuju: oštrim okretom ulijevo.

- SDP je dijete radničkog pokreta, a ne kapitala i banaka – poručio je Ostojić, dodavši i konkretni plan:

- Minimalnu plaću povećat ćemo na 51 posto prosječnog dohotka jer su ljudi koji su na minimalcu samo prošle godine na račun tog rada na minimalcu vlasnicima tvrtki stvorili dodatnih 10 milijardi kuna dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:48