LOKALNI IZBORI

Kandidatkinja GLAS-a Anka Mrak-Taritaš: Trebamo oživjeti zagrebački Gornji grad

Istaknula je kako Gornji grad treba vratiti u fokus građana kroz korištenje mnogobrojnih otvorenih i zatvorenih prostora

Anka Mrak Taritaš
 Tomislav Krišto/Cropix

Kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš predstavila je u srijedu plan urbanističkog i kulturnog oživljavanja zagrebačkog Gornjeg grada.

U tom se planu predlaže vraćanje Gornjeg grada u fokus građana te izmještanje gradskih i državnih institucija.

"Gornji grad ima vrijednost u memoriji prostora kao mjesto na kojem se razvijao grad, a danas je mrtav zbog odnosa pokojnog gradonačelnika i njegove najvjernije učenice Jelene Pavičić Vukičević", ocijenila je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare.

Istaknula je kako Gornji grad treba vratiti u fokus građana kroz korištenje mnogobrojnih otvorenih i zatvorenih prostora koji nude mnoštvo sadržaja. Mišljenja je da je za to trebalo iskoristiti i obnovu nakon potresa, ali da je ta prilika propuštena.

Dodala je kako dugoročno sve institucije grada i države treba izmjestiti s Gornjeg grada jer "doprinose mrtvilu i manjku života".

Nezavisni kandidat za zamjenika gradonačelnice Marko Torjanac predstavio je plan kulturnog oživljavanja Gornjeg grada za koji je ključna, kako kaže, "nezavisna kulturna scena i poduzetništvo u kulturi kao najveći izvor kreativnosti".

Gornji grad je, rekao je, neiskorišteni potencijal Zagreba.

"Treba potaknuti razvoj malih kulturnih jezgri i to po uzoru na kraj sedamdesetih i početak osamdesetih, kad su se razni kulturni programi događali po cijelom Gornjem gradu, svi prostori bili iskorišteni, a taj dio grada bio najživlji", smatra Torjanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:28