VAKULINA PROGNOZA

Kao da su veljača i ožujak zamijenili mjesta: ‘Za vikend negdje i dvoznamenkasti minusi‘

Srednja najniža temperatura zraka prvog dijela ožujka u većini će krajeva biti čak niža od prosječne prvog dijela veljače, kaže Vakula

Zoran Vakula (u krugu)

 Duje Klaric/Cropix

Prognostičar HTV-a, Zoran Vakula, kaže kako je pred nama još nekoliko vrlo hladnih dana, a temperature će biti takve 'kao da su veljača i ožujak zamijenili mjesta'.

'Željni suhog vremena, sunca i vedrine sljedećih će dana biti zadovoljni, ali do sredine ožujka ne i oni koji priželjkuju proljetnu toplinu. Valja nam se prilagoditi prilično hladnom vremenu, kakvo u ovom dijelu godine nije baš često. Kao da su veljača i ožujak zamijenili mjesta. Štoviše, srednja najniža temperatura zraka prvog dijela ožujka u većini će krajeva biti čak niža od prosječne prvog dijela veljače', kaže Vakula i dodaje da je ipak bolje da hladno bude sada, nego omnda kad voćke već počnu pupati.

'U kopnenim krajevima dnevna temperatura zraka do ponedjeljka će biti niža od 10 °C. Jutarnji temperaturni "minusi" svakodnevni, od petka do nedjelje ponegdje čak i dvoznamenkasti, a barem poneki manji jamačno će se pojaviti i uz obalu Jadrana, osobito tijekom vikenda. Stoga, ako vam je u četvrtak bilo hladno - znajte da će do nedjelje biti još hladnije. Ovaj tjedan će gotovo sigurno u mnogim mjestima biti među 10 najhladnijih 2. tjedana ožujka u povijesti mjerenja. Srećom za mnoge, osjet hladnoće sve će rjeđe pojačavati bura. Jaka, lokalno na udare i olujna puhat će u petak, samo još mjestimice i u subotu ujutro. Zamjetno 'proljetniji' ugođaj imat ćemo od sredine sljedećeg tjedna', kaže Vakula.

Petak pretežno sunčan, ali hladniji od četvrtka, većinom uz buru

Petak će u istočnoj Hrvatskoj biti stabilan - većinom sunčan, ali razmjerno hladan. Čak uz upozorenje na jutarnju hladnoću, budući da će najniža temperatura biti oko -6 °C. Poslijepodne 3 ili 4 °C. Dugotrajnija niska naoblaka moguća je uglavnom u Posavini i Srijemu.

Unatoč suncu i vedrom nebu ukrašenom samo ponekim oblakom - i u središnjoj Hrvatskoj "skromne" temperaturne vrijednosti za 11. dan ožujka - ujutro uglavnom od -7 do -5 °C, poslijepodne oko 4 °C.

Još hladnije, ujutro često i blizu -10 °C, a poneki temperaturni "minus" gotovo sigurno će se izmjeriti i na obali sjevernoga Jadrana. Dodatnom osjetu hladnoće pridonosit će umjerena i jaka bura, lokalno i s olujnim udarima. Uz pretežno sunčano vrijeme, ponegdje i vedro, te uglavnom na zapadu Istre prijepodne umjerenu naoblaku, najviša temperatura zraka bit će 7 do 10 °C, u gorju samo oko 1 °C.

Unatoč suncu i vedrini razmjerno hladno i u Dalmaciji, u unutrašnjosti ponegdje u zavjetrini i uz "ozbiljnije" minuse, osobito pri tlu. Puhat će često umjerena, gdjegod i jaka bura, uz koju će more biti umjereno valovito i valovito, a poslijepodne prolazno mirnije uz slabiji jugozapadnjak.

Na jugu Hrvatske većinom bura, ponegdje na udare i olujna. Uz prevladavajuću vedrinu jutarnja će temperatura zraka biti od 1 do 4, u unutrašnjosti i oko -2, a poslijepodnevna 9 do 11 stupnjeva.

Za vikend jutra još hladnija, pa porast temperature

Za vikend jutra većinom još hladnija, u unutrašnjosti uz najnižu temperaturu zraka uglavnom između -10 i -5 °C. I najviša poslijepodnevna bit će osjetno niža od prosječne ovog dijela godine, unatoč sunčanom vremenu, većinom i vedrom, koje će se nastaviti i tijekom manje hladnog početka sljedećega tjedna.

I na Jadranu će mjestimice tijekom vikenda biti jutarnjih temperaturnih "minusa", osobito u subotu. Srećom za mnoge - bura će oslabjeti - što će malo smanjiti osjećaj hladnoće, koji će mnogima ublažavati i sunce i vedrina, prognozira za HTV Zoran Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:40