DDOS NAPAD

KAOS I PANIKA Prvog dana e-upisa u srednje škole srušen sustav: 'Umalo da nismo dobili infarkt'

Zagreb, 020712.Krizaniceva ulica.Druga i sedma gimnazija.Poceli su upisi u srednje skole.Na slici: Guzva ispred druge i sedme gimnazije u Krizanicevoj.Roditelji zajedno s djecom upisuju se u srednju skolu.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Točno u 14 sati trebao je započeti postupak prijave programa za upis u srednju školu.

Put je isključivo elektronski i zapravo vrlo jednostavan i praktičan. Sve ide putem mrežnih stranica Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole na domeni upisi.hr . Učenik treba samo unijeti korisničko ime i lozinku i odabrati željene progrme za upis. Sve je trebalo trajati par sekundi.

Ali... “The service is unavailable”. To je bila poruka na stranici upisi.hr.

Potom se stranica počela učitavati, doduše sporo - trebalo joj je povremeno 17 sekundi, no prijavu učenici i dalje nisu mogli ostvariti. Već je prošao i drugi školski sat od početka upisa.

Panika. Ipak je riječ o gotovo 44.000 učenika. Dakako, i njihovih roditelja.

- Imamo poteškoća s pristupom korisnika. Velik broj učenika nam se javlja, radimo na uklanjanju poteškoća, objasnila je Barbara Kolarek, voditeljica CARNET-ove službe za korisnike.

Cijeli sustav e-upisa provodi se, naime, već drugu godinu na CARNET-ovoj infrastrukturi, a dio sučelja u domeni je informatičke tvrtke King ICT, a drugi u domeni Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

- Traži se, objasnila je Kolarek, razlog zašto se učenici ne mogu ulogirati.

U kojem dijelu sučelja je problem?

- Čekamo da nam naši sistemci jave. Već mjesec dana učenici mogu ulaziti u sustav i provjeravati svoje podatke. Dosad nije bilo problema... Doista ne znamo što je, no otkrit ćemo, objašnjava na brzinu voditeljica službe za korisnike, dodajući da nije riječ o padu sustava. “Taj vam sustav neće pasti niti ako se odjednom prijavi svih 40-ak tisuća učenika”, objašnjavaju u CARNet-u. Uostalom, prošlogodišnja generacija osmaša bila je još brojnija i sve je prošlo u redu.

Nešto prije 16 sati ravnatelj CARNet-a Goran Stanić objašnjava nam uzrok problemima.

- DDoS napadi. Nemoguće ih je prevenirati. Za ovo nitko od nas nije kriv - objašnjava.

Kako se riješiti prilično opasnog Distributed Denial of Service koji napada server i namjerno ga zaguši? Naime, DDoS napad - objašnjava struka - u praksi izgleda ovako: netko s viškom slobodnog vremena pretraži određenu skupinu IP adresa dok ne nađe dovoljno računala koja su otprije zaražena određenim trojanskim konjem ili crvom. Onda uz pomoć već gotovih alata (kao što je, primjerice, Stacheldraht) jednostavno 'uposli' ta računala da napadnu neki web poslužitelj.

- Lovimo njihovo algoritamsko pojavljivanje. Normalizacija sustva je u tijeku, kaže Stanić.

Da stvar bude kompliciranija, u CARNEt-u su već od jutra imali posla s iznerviranim roditeljima. Zvali su ih od ranoga jutra s tvrdnjom da nikako ne mogu prijaviti upis programa.

- Umalo da nismo dobili srčani udar. Probudili smo se u zoru i prva stvar na pameti bila je prijava upisa djeteta u srednju školu. Šifru imamo, proučili smo sve što moramo znati o elektronskoj prijavi, no nije išlo. Bili smo uvjereni da im je pao sustav - prijavili su roditelji novinarima problem.

No tada još problem nije bio tehničke prirode, već - neinformiranosti.

- Ne, nije pao sustav već s upisima ne počinjemo ujutro nego popodne, točno u 14 sati, kao što smo i najavili, objasnio je ravnatelj CARNET-a Goran Stanić.

U 8.44 su na upisi.hr objavili obavijest s boldanom napomenom: “Prijave obrazovnih programa započet će u 14.00 sati”. Mnogi ni nju očito nisu vidjeli.

- Ako u odluci o upisima stoji da prijave u ljetnome roku počinju 26. lipnja, onda je valjda logično da to bude već od ponoći, a ne tek od 14 sati, bunili su se roditelji, nazivajući info telefone.

- Hoće li biti sve ok? - pitali smo ravnatelja.

Naravno, sve za pet! - odgovorio je oko podneva - Još jutros smo updateali neke podatke.

A onda...

Ipak, sustav je normaliziran u dva sata, i učenici su se počeli prijavljivati. Kolala je šala kako je nevjerojatan peh da se ovakav napad dogodi prvoga dana prijava. I to baš kad je novi ministar FER-ovac...

U srednjim školama u idućoj školskoj godini ima mjesta za 51.688 učenika u 2103 razreda. Od toga, gimnazije primaju 12.706 učenika, odnosno raspolažu s 25 posto ukupnih upisnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 08:17