RODITELJI NEGODUJU

Kaos ispred škole u Kaštelima, stigla policija, ali i svećenik: ‘One drže nastavu, ne možemo im ništa‘

Uoči početka nastave pred školom se skupilo više roditelja, ali i djelatnika škole. Neki roditelji su bili i neugodni

Prosvjed u Kaštelima

 Bruno Petrušić

Četiri djelatnice Osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću uspjele su jutros ući u školu, iako nisu imale covid-potvrde, niti negativan nalaz testa. U školu su ušle unatoč pokušajima apeliranja ravnateljice i drugog osoblja škole, potvrdila je Jutarnjem listu ravnateljica škole Ivančica Grubišić.

Paralelno, pred školom je protiv covid-potvrdi prosvjedovala grupa roditelja, djelatnika škole i - mjesni svećenik. Pozvana je, doznajemo, policija.

- Mi smo ih upozorili, no unatoč tomu kolegice su ušle u školu na nastavu i sada odrađuju svoj radni dan, ali bez predočenih potvrda ili nalaza testova. Fizički ih niti možemo, niti želimo udaljiti s radnoga mjesta, jer to i ne smijemo. Žao mi je zbog te situacije. Odluka Stožera i Ministarstva je jasna i ja je nastojim je ispoštovati, kaže ravnateljica.

Uoči početka nastave pred školom se skupilo više roditelja, ali i djelatnika škole.

- Skupio se određeni broj roditelja i djelatnika, i mjesni svećenik. Neki roditelji su bili i neugodni, uzvikivali. Oni to zovu mirnim prosvjedom, no za mene je to neugodan događaj. Ne znam tko je pozvao policiju, kaže ravnateljica.

Zbog djelatnica koje su prekršile mjeru obaveznog testiranja, škola će pismenim putem dostaviti Ministarstvu zabilješku o događaju, kao što je nadležno ministarstvo i tražilo.

Kako doznajemo, u prvoj smjeni u školama Splitsko-dalmatinske županije dosad su skupljene četiri bilješke učitelja iz nastavnika triju škola, a kojima nije dopušten ulazak na radno mjesto jer nemaju covid-potvrde, niti su predočili negativan test.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, nekolicina roditelja prosvjedovala je pred Osnovnom školom Brda, uoči početka nastave. Njih šestoro se okupilo, kako kažu, ne zbog cjepiva ili negiranja postojanja bolesti, već zbog prestanka segregacije društva pod krinkom covid-potvrda.

Repriza jutarnje situacije u Osnovnoj školi Ostrog, odvila se i uoči popodnevne smjene nastave. Četiri djelatnice ušle su u školu bez covid-potvrda ili negativnog testa, unatoč pokušajima objašnjavanja kako je riječ o kršenju mjere Stožera.

Kako je potvrdila ravnateljica škole, u školu su ušle bez predočenja 'ulaznice' tri učiteljice i jedna zaposlenica iz nenastavne kvote zaposlenika.

Pred školom se i drugu puta okupila grupa protivnika covid-potvrdama.

'Škole nisu pokusni poligoni za represiju'

Situaciju u školama komentirao je odvjetnik Milko Križanović.

- Škole nisu pokusni poligoni za represiju već obrazovne ustanove. Za provedbu mjere kojom se kontroliraju covid-potvrde, škole nisu adekvatno pripremljene i teret ne smije biti na ravnateljima koji bi zaprekom ulaska zaposlenicima u prostorije škole zasigurno stvorili neželjene pravne posljedice, kaže odvjetnik.

Na Ministarstvu obrazovanja, dodaje, treba biti obveza usmjerena prvenstveno na pomoć ravnateljima koji se budu susretali sa problemima i izazovima mjere obaveznog testiranja na covid, odnosno odbijanja istih, budući da nametnute okolnosti nisu adekvatno pravno regulirane.

O ovom pitanju svakako bi se trebao formirati stav u duhu zaštite Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja u odredbi čl. 14 propisuje zabranu diskriminacije, smatra odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2021 16:27