RAT NA INTERNETU

KAOS NA HRVATSKOJ WIKIPEDIJI U znak protesta objavljena parodija na "Specijalni rat protiv Hrvatske 1995. do 2012."

U originalnom uratku, koji nažalost nije parodija, autor se referira na članke s pojedinih desničarskih portala te navodi izvore iz knjige poznatog hrvatskog teoretičara zavjera Davora Domazeta Lošu
 Wikipedia

“Specijalni rat protiv Hrvatske 1995. do 2012.” naziv je suludog članka koji još od 2012. stoji na hrvatskoj Wikipediji, a sinoć je objavljena i parodija kako bi se javnosti pokazala ideološka obojenost pojedinih suradnika i administratora hrvatske inačice popularne internetske enciklopedije, piše tportal.

Kao što su Jutarnji list i neki drugi mediji već pisali, na hr.Wiki posljednjih mjeseci traje pravi obračun pa je tako na Facebooku osvanula grupa “Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije” u kojoj su se okupili neki bivši suradnici koji optužuju sadašnje admine da pokušavaju kroz svoje uređivanje revidirati povijest vezanu uz Drugi svjetski rat, ustaše i partizane.

Ovaj članak koji je sinoć osvanuo na Wikipediji već je skinut. U njemu se na posprdan način piše o “ratu koji su protiv suverene Hrvatske vodile Hrvatskoj nesklone države i pristaše desuverenizirane Hrvatske u Hrvatskoj”. Sve to ilustrirano je slikom srpskog vampira - kasapina, a navodi se i cijeli popis junaka i neprijatelja države. U kategoriji sukobljenih strana Hrvatska se našla nasuprot SR Jugoslavije, Republike Srpske Krajine i londonske masonske lože.

Kao posebno zaslužni hrvatski vođe istaknuti su Franjo Tuđman, Tomislav Merčep, Ljubo Ćesić Rojs, Mirko Čondić i administrator hr.wikija Kubura koji je provjerio i potvrdio sadržaj ovog i sličnih članaka.

Na suprotnoj strani, kao neprijatelji Hrvatske u specijalnom ratu, navode se Slobodan Milošević, Vojislav Koštunica, Milorad Dodik, Milorad Pupovac, Žarko Puhovski, Zoran Milanović, Stipe Šuvar, Matija Babić, Boris Dežulović, Miljenko Jergović, Dušan Kecman te - Bob Dylan.

U originalnom uratku, koji nažalost nije parodija, autor se referira na članke s pojedinih desničarskih portala te navodi izvore iz knjige poznatog hrvatskog teoretičara zavjera Davora Domazeta Lošu.

“Povijesne, obavještajne, policijske, sudske i stručne analize dat će objašnjenje jesu li neke osobe u hrvatskom državnom vrhu i državnim institucijama, nekim utjecajnim hrvatskim medijima, neki hrvatski intelektualci i pseudointelektualci djelovali ili nedjelovali na način da je to išlo u korist tom specijalnom ratu iz razloga: veleizdaje, plaćeničke poslušnosti inozemnim nalogodavcima koji su im dali moć, izdajom Hrvatske za novac (prodajom hrvatskih interesa za osobnu korist), protivljenju suverenoj Hrvatskoj kao takvoj, kukavičluka, oportunizma, snishodljivosti, poltronstva, nesposobnosti, politike nezamjeranja, politike nečinjenja ničega, smušenosti, neznanja, nepripremljenosti, lakomosti, površnosti ili možda čak osobnih prijetnja tim osobama (koje su djelovale u korist tog specijalnog rata, a protivile su se tom specijalnom ratu) i njihovim bližnjima (obiteljima i prijateljima) te inih razloga” - pojašnjava autor originalnog članka što je to specijalni rat.

Spominju se tu još i Amnesty International kao neprijatelj države, zatim HHO, priča se o strahu od jugosfere, srpskoj mafiji, državnotvornim medijima, ovima, onima, zapravo svima koji nisu na njihovoj nacionalizmom obojenoj strani. Svi oni, svi mi, neprijatelji smo hrvatske države. Iako se Wikipedija oštro protivi iznošenju teorija zavjera, hrvatskim adminima to očito ne smeta. Ipak, tema ovog originalnog članka ili njegovih dijelova, piše na hr.Wiki, po svojoj važnosti možda ne udovoljava Wikipedijinim kriterijima. Ako do 22. prosinca članak ili njegov sporni dio ne dobije podršku zajednice na stranici za razgovor o članku, bit će obrisan. Izgleda da je parodija očito utjecala da se barem razmisli o ukidanju spornog članka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:45