JOSIPOVIĆ U PROBLEMU

Kaos na Pantovčaku: Mesićevi savjetnici ne daju se iz Ureda

Većina bivših savjetnika dolazi na nekadašnje radno mjesto i radi pomutnju koja ometa normalan rad Ureda. Neki od njih prihvatili su i lošija radna mjesta pa je tako bivša savjetnica Maja Razović sada samo službenica kod Zrinke Vrabec-Mojzeš

ZAGREB - Saša Perković i Siniša Tatalović nisu jedini savjetnici bivšeg predsjednika Stipe Mesića koji su ostali na Patovčaku. Iako je većina starih savjetnika, navodno, prema dogovoru do 1. ožujka trebala napustiti ured novog šefa države Ive Josipovića, do sada su službena razrješenja zatražila samo njih dvojica - Tomislav Jakić i Boro Vučković. No, neki, doznajemo, i nisu baš voljni otići. Svakodnevno dolaze na posao pa u Uredu predsjednika vlada pomalo konfuzija. Josipovićeva ekipa, navodno, uopće ne zna što bi s njima.

- Neki jako žele ostati, a taktika da ih se čak više i ne poziva na kolegije nije se pokazala previše uspješnom. I dalje dolaze u Ured - doznajemo iz izvora bliskih Pantovčaku.

Spremni na degradaciju

Iako se moglo čuti kako i bivši Mesićev posebni savjetnik za vanjsku politiku Budimir Lončar, odlazi u mirovinu, doznajemo da je on dobio novi zadatak. Naime, u Uredu Predsjednika su nam potvrdili kako je Lončar postao član novoosnovanog Savjeta za vanjsku politiku. Inače, Lončar je i nakon Mesićeva odlaska povremeno dolazio u Ured kako bi pomogao Josipoviću i njegovoj novoj ekipi.

Ured predsjednika nisu napustile ni bivša savjetnica za kulturu Maja Razović, te donedavna savjetnica za obranu Višnja Tafra. Razović je, doznajemo, bila spremna i na degradaciju samo da ostane u Uredu predsjednika, pa je tako sada samo službenica u uredu nove savjetnice za društvene djelatnosti Zrinke Vrabec-Mojzeš .

Poseban status savjetnika

- Obično se ne radi razlika između predsjednikovih savjetnika i onih koji su u posebnom statusu. Primjerice, Joško Paro je savjetnik za vanjsku politiku i on je na uobičajenoj plaći, dok Budimir Lončar, Izet Aganović i Željko Mataja imaju status posebnih vanjskih savjetnika - kažu u Uredu predsjednika.

- Osim toga, nije došlo do dupliciranja savjetnika jer je Višnja Tafra postala zamjenica Zlatka Gareljića, savjetnika za vojna pitanja, dok je Maja Razović ostala raditi u uredu nove savjetnice Vrabec-Mojzeš - kažu u Josipovićevu uredu.

Za gužvu koja je nastala u uredu novog šefa države neki djelomično krive i Mesića koji je na odlasku rekao: “ostavljam vam svoje savjetnike, pa odaberite one koje želite zadržati”, što je sada Josipovića dovelo u nezgodnu situaciju. Inače, s Mesićem je trebalo otići dvadesetak savjetnika, pročelnika odjela i njihovih pomoćnika.

Vučković se zaželio novinarstva

Tomislav Jakić je iz Ureda predsjednika otišao u mirovinu, a Boro Vučković vratio se na staro radno mjesto na HTV.

- Dao sam svoj mandat na raspolaganje 18. veljače i od 1. ožujka zatražio razrješenje. Vratio sam se na HTV, u redakciju Novih medija, jer sam se ponovno htio baviti novinarstvom - rekao nam je Boro Vučković čiji je status komentatora na HTV-u bio zamrznut dok je radio u uredu bivšeg predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:20