NAKON ŠTRAJKA

KAOS S NADOKNADAMA NASTAVE Zbog štrajka će neki učenici ići u školu čak i na Badnjak, pravi nered tek slijedi za Uskrs

 
Ilustracija škole i Blaženka Divjak
 Bruno Konjević / Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja počelo je jučer s objavom izdanih suglasnosti školama za nadoknadu nastavnih dana propuštenih zbog štrajka, a kojima je zbog toga odobreno produljenje nastavne godine i odstupanje od rokova praznika utvrđenih aktualnim školskim kalendarom.

Objedinjene zahtjeve škola s planom nadoknada, podsjetimo, Ministarstvu su poslali nadležni uredi osnivača (županije i gradovi), a Ministarstvo je do srijede izdalo suglasnosti za škole iz deset županija.

Novi kalendar

Šest tih županija (Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska i Splitsko-dalmatinska) zatražile su, a Ministarstvo odobrilo, jedinstveni kalendar nadoknada za sve škole sa svoga područja. To znači da će u svakoj od tih županija škole (uglavnom) nadoknade odrađivati u istim terminima, sukladno broju dana provedenih u štrajku. Požeško-slavonska, Dubrovačko-neretvanska, Međimurska i djelomično Varaždinska županija neće imati ujednačen kalendar. Nisu to jedine različitosti - iz odobrenih suglasnosti vidljivo je koliko je stanje na terenu s nadoknadama potpuno neujednačeno i da roditelji svakako najbolje informacije mogu dobiti u vlastitoj školi. Podsjetimo, škole su u štrajku mogle maksimalno sudjelovati 16 nastavnih dana, s tim da je u anketi Ministarstva njih 70 navelo kako ne trebaju odraditi niti jedan dan, dok su se 992 škole izjasnile kako će zbog nadoknada morati produljiti nastavnu godinu. Ministarstvo je rok za produljenje nastave ograničilo na 29. svibnja za maturante, te 26. lipnja za ostale učenike.

Iz odobrenih suglasnosti za prvih deset županija može se uočiti kako će se u gotovo svim tim županijama nastava produljiti do 26. lipnja (za maturante do 29. lipnja), ali ima i izuzetaka. Primjerice, u najvećem broju osnovnih i srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nastava za učenike koji nisu maturanti završava 19. lipnja, a u ostalim školama u toj županiji između 23. i 25. lipnja.

Zimski praznici

Također, velika većina škola u ovih deset županija za nadoknade će iskoristiti i ponedjeljak, 23. prosinca, uoči Božića, dok, prema podacima Ministarstva, ima i škola poput OŠ Orebić u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja namjerava raditi i na Badnjak - ta se škola izjasnila kako u njih zimski praznici počinju 27. prosinca.

U najvećem broju škola zimski će praznici trajati dva, umjesto tri tjedna - za županije koje su ranije odabrale da će zimski odmor koristiti odjednom to znači da djeca neće imati treći tjedan praznika, nego se nakon Božića u školu vraćaju u utorak, 7. siječnja.

Kaos na proljeće

Za one koje su ga odabrale koristiti u dva dijela (Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska županija) to znači da ‘otpada’ zimski tjedan odmora krajem veljače, a učenici tih županija također će zimski odmor imati samo od Božića do povratka u klupe 7. siječnja. Najkraće zimske praznike imat će, pak, osnovci iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Svetog Jurja na Bregu u Međimurskoj županiji, koji se nakon blagdana Božića na nastavu vraćaju već u četvrtak, 2. siječnja. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pak, učenici će se odmarati najdulje, a zanimljivo je da se nakon Božića na nastavu vraćaju - u subotu, 11. siječnja.

Pravi kaos bit će s proljetnim praznicima oko blagdana Uskrsa 12. travnja iduće godine, a u većini škola ih zapravo neće ni biti, barem ne u terminima kako su ranije planirali. Najveći broj škola tako neće raditi samo na Veliki petak, 10. travnja te uskrsni ponedjeljak, 13. travnja. Međutim, u školama Splitsko-dalmatinske županije učenici će biti slobodni i na Veliki četvrtak, a na nastavu se vraćaju u utorak, 14. travnja. Dio škola u Požeško-slavonskoj županiji proljetne će praznike imati od 10. do 16. travnja, a u nekima, poput Srednje škole Pakrac, nastava počinje tek 20. travnja. Dio škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji također će proljetne praznike imati do 16. travnja, a u nekima ih neće biti.

Kako bilo, to je tek prva polovica županija koje su dobile suglasnost Ministarstva, a danas bi MZO trebao objaviti podatke i za ostale, uključujući i Grad Zagreb. Podsjetimo, u metropoli su postigli dogovor da većina škola nastavnu godinu treba završiti 19. lipnja, no, neslužbeno doznajemo da je dio škola zatražio termine nadoknada i iza tog roka. Također, treba napomenuti kako u izdanim suglasnostima nisu navedene subote kada će pojedine škole raditi jer za to nije potrebna suglasnost.

- Međutim, u slučaju potrebe, škole će do ostvarenja propisanog broja radnih dana raditi i subotom, o čemu će pravodobno obavijestiti učenike - poručuju iz Ministarstva, pozivajući još jednom roditelje i učenike da “s obzirom na specifičnost situacije svake pojedine škole, za informacije koriste sve raspoložive komunikacijske kanale škola”.

Odluke škola: Kako će se nadoknađivati nastava po županijama?

ZAGREBAČKA, KRAPINSKO-ZAGORSKA, KARLOVAČKA, LIČKO-SENJSKA, VARAŽDINSKA*

● rade 23. 12.

● nastava počinje 7. siječnja

● nema praznika krajem veljače

● proljetni praznici od 10. 4. do 13. 4. (Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak)

● godina završava 26. 6.

* izuzetak je Centar Tomislav Špoljar, u kojem je neradni i Veliki četvrtak,

a škola završava 17. lipnja

BJELOVARSKO-BILOGORSKA

● rade 23. 12.

● nastava počinje 11. siječnja (subota)

● proljetni praznici na Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak

● godina završava 26. 6.

SPLITSKO-DALMATINSKA

● rade 23. 12.

● nastava počinje 7. siječnja

● proljetni praznici od 9. 4. do 13. 4. (Veliki četvrtak, Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak)

● godina završava 26. 6.

POŽEŠKO-SLAVONSKA, MEĐIMURSKA I DUBROVAČKA

● nema jedinstvenog modela, svaka škola je odlučila za sebe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:11