NISU ZADOVOLJNI

Kaos u najavi, suci poslali odbijenicu Malenici! Evo što točno traže...

U priopćenju prvostupanjski suci objašnjavaju da Ministarstvo manipulira brojkama, to jest navodi netočne podatke

Ivan Malenica

 Goran Mehkek/CROPIX

I prije nego što je istekao rok koji im je ostavio za očitovanje o predloženom povećanju plaća, prvostupanjski suci odgovorili su ministru Ivanu Malenici da ne prihvaćaju njegov prijedlog.

Na stranicama Udruge hrvatskih sudaca, već u četvrtak popodne, dan prije roka za odgovor, objavili su da zadnji prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave nije u skladu sa zaključcima Opće sjednice Vrhovnog suda kao niti sa zaključcima Udruge hrvatskih sudaca.

Suci će svoje daljnje korake objaviti iduće srijede, 3. svibnja. Time zapravo poručuju kako ni nakon što je Ministarstvo povuklo prvi prijedlog povećanja plaća prvostupanjskim sucima za 22 do 24 posto i u srijedu ponudilo novi o povećanju od 26 posto, nisu zadovoljni ponuđenim i ne odustaju od najavljenog bijelog štrajka.

Ministarstvo je, podsjetimo, u srijedu svim sucima ponudilo povećanje osnovice od 8 posto, a koeficijente prvostupanjskih sudaca bi sa sadašnjih 3,54 podiglo na 4,21.

Međutim, suci traže povećanje osnovice od 20 posto, dakle dva i pol puta više od onoga što im je ponuđeno, a prvostupanjski suci da im plaće ne smiju biti niže od viših sudskih savjetnika na Vrhovnom sudu, što prijedlog Ministarstva ne zadovoljava.

U priopćenju kojim odbijaju zadnji prijedlog Ministarstva, prvostupanjski suci objašnjavaju da Ministarstvo manipulira brojkama, to jest navodi netočne podatke.

Ministarstvo, ističe se u priopćenju ogranka prvostupanjskih sudaca, kao referentnu uzima neto plaću u iznosu od 1670 eura, što nije točan podatak, jer toliko iznosi plaća suca prvog stupnja koji ima 29 godina staža. Ne može se, ističu suci, kao referentna uzeti plaća suca s 29 staža, već neto plaća suca prvog stupnja početnika, tj osnovna plaća koja sad iznosi 1478 eura.

S povećanjem koje Ministarstvo predlaže, osnovna neto plaća prvostupanjskog suca iznosila bi 1863 eura, što je i dalje manje od neto plaće višeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu koja iznosi 2055 eura.

Prvostupanjski suci čvrsto ostaju pri stajalištu da sudačke plaće ne smiju biti niže od plaće državnih službenika koji sudjeluju u suđenju. Viši sudski savjetnik na Vrhovnom sudu je državni službenik i ima niži stupanj odgovornosti od suca prvog stupnja, jer sudski savjetnik ne odgovara za presude u čijoj izradi sudjeluje. Odgovornost za presude snose isključivo suci pa je, kako ističu, nedopustivo da plaće prvostupanjskih sudaca budu niže od viših savjetnika na Vrhovnom sudu.

Članovi Radne skupine za izradu izmjena zakona o plaćama sudaca, koji su u to tijelo imenovani iz sudačkih redova, u petak će odbijenicu i formalno uputiti Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:43