ZAPOVJEDNIK SRPSKIH SNAGA

KAPETAN DRAGAN NE IZLAZI NA SLOBODU! Sud odbio prijedlog da ga se pusti na uvjetni otpust

 Vojko Bašić / Hanza Media

Rješenjem Županijskog suda u Varaždinu odbijen je prijedlog da se Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, pusti iz zatvora na uvjetni otpust. Vasiljković trenutno u Kaznionici u Lepoglavi izdržava zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina i 6 mjeseci zbog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Vasiljković je osuđen u rujnu prošle godine na Županijskom sudu u Splitu, a presudu je u lipnju ove godine preinačio Vrhovni sud te je na taj način postala pravomoćna. Krajem kolovoza ove godine Vasiljković je upućen na izdržavanje kazne te je Centar za dijagnostiku u Zagrebu po službenoj dužnosti podnio prijedlog za uvjetni otpust budući da mu je u izrečenu kaznu uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru u Australiji te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj.

Vasiljković je naime temeljem zahtjeva za izručenjem koji je podnijela Republika Hrvatska uhićen u siječnju 2006. godine u Australiji te je u ekstradicijskom pritvoru, uz kraći prekid od rujna 2009. do svibnja 2010. godine, proveo ukupno 8 godina i 9 mjeseci, a nakon što ga je Australija u srpnju 2015. godine izručila Hrvatskoj smješten je u pritvor što znači da je do sada izdržao ukupno već 12 godina i 2 mjeseca. Očekivani istek zatvorske kazne je krajem ožujka 2020. godine.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Varaždinu koje je odlučivalo o prijedlogu za uvjetni otpust u svom je obrazloženju navelo da su i Centar za dijagnostiku u Zagrebu i Kaznionica u Lepoglavi i državno odvjetništvo izrazili mišljenje da se uvjetni otpust ne treba odobriti. Ističu da je Vasiljković tek nedavno počeo izdržavati zatvorsku kaznu te da još uvijek negira počinjenje kaznenog djela i da kaznu smatra nezasluženom što ukazuje na to da svrha kažnjavanja nije ostvarena. Slijedom toga i prijedlog da ga se pusti na uvjetni otpust nije odobren, navodi sudsko vijeće u svojoj odluci.

Vasiljković, nakon što mu bude dostavljeno rješenje o odbijanju uvjetnog otpusta, ima rok od 3 dana da se žali na tu odluku, a o eventualnoj žalbi odlučivat će Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 19:14