DRAGAN VASILJKOVIĆ

KAPETAN DRAGAN PUŠTEN IZ ZATVORA I ODMAH PROTJERAN U SRBIJU Bio je osuđen za ratne zločine u Kninu i Glini, nakon odsluženja kazne odveden na Bajakovo

 Vojko Bašić / Hanza Media

Ranije nego uobičajeno, jer se u redovnim okolnostima zatvorenici puštaju oko podneva, u subotu rano ujutro iz lepoglavskog zatvora pušten je osuđenik za ratni zločin Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan koji je potom i protjeran iz Hrvatske.

Naime, Vasiljković je u rješenju o otpuštanju imao naredbu da u roku od 24 sata mora napustiti teritorij Republike Hrvatske, pa su ga u lepoglavskoj kaznionici preuzeli policajci koji su ga prevezli do graničnog prijelaza na Bajakovu gdje je u 9.30 protjeran iz Hrvatske temeljem rješenja sa zabranom ulaska i boravka na području Europskog gospodarskog prostora u trajanju od 20 godina.

Njegova odvjetnica Slađana Čanković u petak nam je potvrdila da će njezin branjenik biti pušten bez obzira na okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa, ali nije znala okolnosti pod kojima će biti organiziran njegov izlazak iz kaznionice.

U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je Vasiljković pušten nakon što je odslužio zatvorsku kaznu.

Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Na suđenju je dokazano da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar. Zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen je optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Budući da mu je u izdržavanje kazne uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, kazna mu je istekla u u ožujku ove godine.

U tri navrata su mu odbijani zahtjevi za uvjetnim prijevremenim otpustom.

Vasiljković, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 21:52