PRAVNI MARATON

Kapetan Dragan se žali, pitanje je hoće li ga izručiti

Zbog australskog državljanstva ima više pravnih mogućnosti. Da ima samo srpsko državljanstvo, već bi bio izručen

ZAGREB - Australski sud jučer je odbacio žalbu Dragana Vasiljkovića protiv izručenja Hrvatskoj, no to ne znači da će Kapetan Dragan uskoro biti prebačen u Hrvatsku. Vasiljković još ima mogućnost podnošenja žalbe, pojašnjeno je u Ministarstvu pravosuđa.

Pravna procedura

- Obaviješteni smo da je australski Federalni sud odbacio Vasiljkovićevu žalbu te o mogućnosti da Vasiljković podnese žalbu Vrhovnom sudu Australije - prenijela je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa. Nakon što završi pravna procedura, odluku o Vasiljkovićevu izručenju donijet će nadležni ministar vlade Australije.

Najnovijim zapletom Dragan Vasiljković postaje jedan od dužih i kompliciranijih ekstradicijskih slučajeva. Da ga se tretira kao i druge državljane Hrvatske ili Srbije s tjeralicom za ratni zločin, on bi bio izručen nakon nekoliko mjeseci, no kao australski državljanin ima na raspolaganju više pravnih mogućnosti.

Instruktor golfa

Slučaj Vasiljković buknuo je prije šest godina, kad je list The Australian otkrio kako među njima mirno i udobno živi osoba osumnjičena za neke od najgori ratnih zločina. Novinari su ga otkrili kako pod imenom Daniel Snedden radi kao instruktor golfa u Perthu. Pod pritiskom australske javnosti, policija pokreće istragu, nakon čega se uključuje i hrvatska država te raspisuje međunarodnu tjeralicu i šalje nalog za izručenje.

Vasiljković je tužio The Australian i tražio da mu isplate 200.000 australskih dolara odštete zbog blaćenja i klevete, no na kraju je on sam morao platiti čak 1,2 milijuna dolara jer je izgubio spor. Hrvatska traži Vasiljkovića zbog zločina u Kninu, Bruškoj pokraj Benkovca i u Pounju. Kapetan Dragan bio je jedna od ključnih figura na početku rata u Hrvatskoj, 1991. je vodio kamp za obuku srpskih paravojnih snaga u Golubiću kod Knina. Šef KOS-a Aleksandar Vasiljević, kad se kao svjedok pojavio na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, svjedočio je da je Vasiljković iz Australije došao posredstvom SDB-a Srbije, za koji je radio i prije rata u Australiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:46