APEL IZ ZATVORA

KAPETAN DRAGAN TRAŽI POMOĆ OD SRBIJE 'Ne želim u Hrvatsku. Tamo će mi život biti ugrožen'

Sada, kada se u Vukovaru javno ispoljava etnička netrpeljivost prema Srbima, to daje utisak da Hrvatska nije dorasla normama Europske unije, pa bih u njoj kao zatočenik bio žrtva takvih predrasuda, tvrdi Vasiljković
 CROPIX

ZAGREB - Jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj i optuženik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, iz australskog je zatvora uputio poziv za pomoć Srbiji ustvrdivši da će mu život biti ugrožen ako dođe u Hrvatsku i traži od Beograda da ga stavi u program razmjene zatvorenika, objavio je u srijedu navečer beogradski list Večernje novosti u internetskom izdanju.

Vasiljković je rekao za Večernje novosti da će još dugo biti u zatvoru ako se Srbija ne zauzme za njega jer sudski procesi u Australiji traju unedogled. Predložio je da se Srbija o njegovom slučaju dogovori s Australijom ili Hrvatskom.

"Ako se Srbija ne zauzme za mene, predstoji mi dugi zatvor. Predlažem srbijanskom pravosuđu da me stavi u program razmjene zatvorenika s Hrvatskom, u slučaju da budem izručen Zagrebu, i da se tako opet vratim u Srbiju", rekao je Vasiljković, koji je razočaran dosadašnjim ponašanjem Beograda.

KAPETAN DRAGAN NE ŽELI U HRVATSKU Opet se žalio protiv izručenja iz Australije

On zamjera političarima da ne brinu o njemu kao državljaninu Srbije, a Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine zato što ne odgovara na njegove službene dopise.

"Bilo bi logično da se u Srbiji moj slučaj razmotri, da se Srbija dogovori sa susjednom Hrvatskom kako bi me Zagreb zaštitio kao svog nekadašnjeg državljanina. Sada, kada se u Vukovaru javno ispoljava etnička netrpeljivost prema Srbima, to daje utisak da Hrvatska nije dorasla normama Europske unije, pa bih u njoj kao zatočenik bio žrtva takvih predrasuda", tvrdi Vasiljković, koji je u australskom zatvoru s kraćim prekidom od 2006.

Australski savezni sud donio je krajem studenoga odluku o odgodi Vasiljkovićevog izručenja Hrvatskoj zbog proceduralne grešku tijekom osmogodišnjeg procesa.

Iako je Vasiljković uhićen u Perthu 2006., australska vlada je tek u studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj gdje je tražen zbog zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata kao vođa paravojnih srpskih snaga u tzv. Krajini 1991. i 1992.

Po optužnici koju je objavilo državno odvjetništvo u Šibeniku, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:11