DJELOMIČNO PRIHVAĆENA ŽALBA

KAPETAN DRAGAN USKORO IZLAZI NA SLOBODU Vrhovni sud Vasiljkoviću ublažio kaznu: 'Nije kriv za četiri, već za dva kaznena djela'

 
'Kapetan' Dragan Vasiljković na suđenju
 Tom Dubravec / Hanza Media

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu u predmetu protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg i kao Kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen za ratne zločine.

U pretežnom dijelu odbijena je kao neosnovana žalba optuženog Dragana Vasiljkovića kao i žalba državnog odvjetnika u cijelosti.

Presudom je djelomično prihvaćena žalba Dragana Vasiljkovića. Naime drugostupanjskom presudom ispravljena je pogreška koja se sastojala u povredi kaznenog zakona time što su u osuđujućem dijelu presude krivnja Dragana Vasiljkovića utvrđena u odnosu na dva kaznena djela, a ne četiri, kako je to učinjeno prvostupanjskom presudom, a što je dovelo i do blaže kazne. Time je u osuđujućem dijelu presude usklađen i opseg utvrđene odgovornosti optuženika s aktom o izručenju, te je opsegom uopće moguće njegove kaznene odgovornosti u ovom postupku.

Tako je Vrhovni sud osudio Vasiljkovića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina i šest mjeseci, a s obzirom da mu se uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru, čini se da će 'Kapetan Dragan' uskoro na slobodu. Naime, u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru od 20. siječnja 2006. godine do 4. rujna 2009. godine i od 12. svibnja 2010. godine do 8. srpnja 2015. godine, kao i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 9. srpnja 2015. godine pa nadalje.

Cijelu presudu pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:47