RATNI ZLOČIN

KAPETAN JNA OSUĐEN U SPLITU Lazareviću sedam godina zatvora zbog granatiranja Zadra

 YouTube

SPLIT - Kapetan bivše JNA Aleksandar Lazarević danas je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je zajedno s još 20 jugoslavenskih časnika, pod vodstvom generala Momčila Perišića, sudjelovao u granatiranju Zadra.

Lazarević, koji je od cijele skupine jedini dostupan hrvatskom pravosuđu, je u ponovljenom postupku osuđen za ratni zločin u kojem je, po tvrdnjama tužiteljstva, poginulo najmanje 30 osoba, a nanasena je i velika materijalna šteta.

Ista je skupina još 1997. bila osuđena u odsutnosti na dugogodišnje zatvorske kazne. Sud je po 20 godina zatvora tada izrekao Perišiću, Miliću Potpari, Iliji Brankoviću, Stojanu Vučkoviću, Nikoli Germancu i Spasoji Čojiću. Na 15 godina zatvora bili su osuđeni Duško Gojković i Miroslav Bobić, a 14 godina Senaid Grba, Milet Rudić i Lazarević.

Svi osim Lazarevića i dalje su nedostupni hrvatskom pravosuđu, a njega je krajem listopada prošle godine temeljem raspisane tjeralice bosanskohercegovačjka policija uhitila na graničnom prijelazu sa Srbijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 21:18