DRAMA NA ATLANTIKU

KAPETANOVI PRIJATELJI PUNI NADE 'Nove informacije daju nam nadu da je na vidiku sretan kraj potrage! Uvjereni smo da će spasioci danas naći Dinu'

 
Dino Miškić (u krugu)
 BOURBON OFFSHORE

I dok tisuće ljudi sa strepnjom iščekuju nove vijesti s Atlantika, prijatelji kapetana Dina Miškića, koji su doslovce digli svijet na noge kako bi ga pronašli, upravo su objavili novu vijest u Facebook grupi koja rapidno raste.

- Informacija da je ispušteno signalno raketno svjetlo daje nam nadu da je na vidiku sretan kraj ove potrage! Čekamo dobre vijesti u koje smo vjerovali svih ovih dana. Hvala vam što vjerujete s nama! Kampanja Go Get Funding neočekivano napreduje s do sad prikupljenih više od 20.000 eura.

Čvrsto vjerujemo da će se Dino i njegova posada danas (utorak) naći! U tom ćemo slučaju sva sredstva proslijediti obiteljima pomoraca čiji su životi izgubljeni u nesreći Bourbon Rhodea - objavila je prijateljica obitelji Đurđa Vrljević Šarić.

Grlić Radman: 'Izvršili smo veliki pritisak'

I ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je komentirao potragu za kapetanom Miškićem istaknuvši da je to zasluga i cijelog hrvatskog državnog vrha te svih hrvatskih državnih institucija koje su se aktivno uključile i izvršile velik diplomatski i politički pritisak.

- Hrvatska služba vanjskih poslova, Ured premijera i hrvatsko veleposlanstvo u Parizu od 26. rujna u stalnom su kontaktu s nadležnim francuskim i američkim vlastima - rekao je ministar novinarima na Markovu trgu.

Najnovije informacije su, dodao je, da je u noći na utorak bila ispaljena raketa i da su u zoru u potragu poslani brod francuske brodarske kompanije Bourbon Offshore te zrakoplov opremljen specijalnim instrumentima za pretraživanje mora.

Ministar je naglasio da se u slučaj uključio cijeli hrvatski državni vrh i sve hrvatske državne institucije i da su i MVEP i premijer i predsjednica izvršili velik diplomatski i politički pritisak da se nastavi tragati za nestalim pomorcima.

- MVEP i naše veleposlanstvo u Parizu su 24 sata, koordinirano s Uredom premijera, aktivno angažirani u onom opsegu u kojem politika i diplomacija mogu učiniti svoje - rekao je Grlić Radman, napomenuvši kako je razgovarao i s kapetanovom suprugom Marijanom Kedžo Miškić.

Na pitanje jesu li u potrazi angažirane dovoljne snage, ministar je odgovorio da u zadnjih 20 godina nije bilo tako opsežne potrage te da su potrage do sad obično završavale ranije.

U potragu uključen i SAD

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju pisanim putem od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražila da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem, rekla je novinarima na Markovu trgu da u potragu nije uključena samo Francuska, nego i neke druge države, uključujući SAD te da se nestale traži i pomoću satelita i dronova.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dina Miškića koji nije pronađen.

Uz Miškića, na brodu su bili ukrajinski te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade.

Osim hrvatske predsjednice, i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražio da ne odustane od potrage.

Prefektura Martiniquea u ponedjeljak je objavila da je u noći na ponedjeljak uočena "moguća signalna raketa" u blizini područja potrage za potonulim brodom Bourbon Rhode, prenio je francuski list Le Parisien.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:14