CRKVA NE ŽELI PRIJEVREMENE IZBORE

Kaptol je okrenuo leđa Karamarku, a podržava premijera Oreškovića

Većina sugovornika u Crkvi i dalje stoji iza Petrova i Oreškovića, samo kako se ne bi SDP vratio na vlast
 Goran Mehkek / EPH

Crkva ne želi prijevremene izbore jer bi to značilo povratak SDP-a. U tom smjeru ide komentar Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila, u kojem je rečeno sve ono što Kaptol poručuje šefu HDZ-a. Orešković ima podršku, još nije izgubljeno povjerenje u Petrova, a HDZ mora voditi čovjek koji nema mrlju u poslovnom i privatnom životu.

Ovakav zaključak nameće se nakon što smo razgovarali s nekoliko crkvenih velikodostojnika i poznavatelja prilika u vrhu Katoličke crkve u Hrvatskoj, nakon što je u jučerašnjem glavnom komentaru Glasa Koncila Miklenić žestoko napao Tomislava Karamarka i poručio mu da odstupi te svoje sljedbenike iz HDZ-a natjera da se povuku i tako omoguće trenutnom sastavu Vlade, na čelu s Tihomirom Oreškovićem, da nastavi s radom.

Desno krilo

Ljubav Kaptola i Tomislava Karamarka nikad nije bila slijepa, govori mi jedan visoki dužnosnik na Kaptolu i dodaje kako je Miklenićev komentar samo potvrda da sadašnjem šefu "državotvorne stranke" više ne vjeruje ni ono tvrđe, desnije krilo u samom HDZ-u.

- Tezi koju Karamarko pokušava progurati u javnost - da mu smještaju, da oni drugi obmanjuju javnost, da nije kriv te da je to sve podmetanje ljevice i Udbe - više nitko ne vjeruje. Kroz Miklenića zapravo govori desna HDZ-ova struja, s kojom je ovaj svećenik jako dobar - govori naš sugovornik.

Miklenić je, podsjetimo, u svojem komentaru napisao kako je, "kad je zaživjela afera konzultantica, postalo više nego jasno da, bez obzira na pravnu krivnju ili odgovornost, neupitno postoji moralna i politička odgovornost, umjesto poteza koji bi bili u službi stvarnog općeg dobra, došli su potezi koji znače spašavanje interesa samo jednog čovjeka pošto-poto, pod bilo koju visoku cijenu".

A ta visoka cijena su prijevremeni izbori na kojima bi, ako je suditi po nedavnom istraživanju, SDP bio relativni pobjednik. Jednako tako, prema našim sugovornicima iz HBK, visoka cijena je i moguće preslagivanje koje najavljuju u HDZ-u budući da je i takav potez previše riskantan.

- Ako mu je uistinu stalo, neka odstupi i povuče svoj uski krug sljedbenika - kaže naš izvor.

Podrška Mostu

Prema stajalištu većine unutar crkvenih redova, nema nikakve potrebe micati premijera Tihomira Oreškovića.

Poznato je da je premijer praktični vjernik, da je njegova supruga bliska krugovima u Opusu dei, a to je "za prvu ruku dovoljno" da mu Kaptol, kroz Miklenićev napad na Karamarka, da potporu.

No, osim Oreškoviću, većina u Crkvi će, uvjereni su naši izvori, pružiti potporu i Mostu.

- Most traži katarzu velikih stranaka, odlazak velikih vođa iza koje je mutna prošlost, i to je nešto što Crkvi odgovara - kaže naš sugovornik. Ipak, ima i onih koji smatraju kako bi uz Karamarka, trebali otići i Petrov i Orešković.

Naime, neki crkveni krugovi, iako cijene Oreškovićev katolički background, uvjereni su da se nije pokazao kao pravi političar.

Smeta im njegova tvrdoglavost, koja se javlja, objašnjavaju, zbog političkog neiskustva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:02