JAVIO SE MILANOVIĆ

‘Kapulica je direktna ugroza nacionalnoj sigurnosti, veća od bilo kojih navodnih paramilitarnih skupina‘

Ured predsjednika RH reagirao je na izjavu člana saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

Zoran Milanović

 Tom Dubravec/Cropix

Ured predsjednika RH reagirao je na izjavu člana saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Marija Kapulice ustvrdivši da on "diletantskim" javnim istupima "ugrožava eventualno postupanje državnih institucija" te da je to dovoljan razlog da se otvori pitanje njegovog izbacivanja iz tog Odbora.

"Mario Kapulica, zloupotrebljavajući svoje mjesto u saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odlučio je danas sebi dati na važnosti i javno tumačiti dokumente dostavljene Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. A čini to s jednim razlogom, samo da potvrdi ono što govori njegov šef, predsjednik Vlade Plenković", priopćeno je u petak iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Prozvao je pri tome, stoji dalje u priopćenju, "i Predsjednika Republike koji je ranije pozvao na oprez u javnom tumačenju tema od nacionalne sigurnosti. Jer, ako navodne ugroze te vrste postoje, onda su one tema za ozbiljne razgovore na državnim tijelima zaduženim za brigu o nacionalnoj sigurnosti, kao što je VNS (Vijeće za nacionalnu sigurnost)."

Ured predsjednika ocjenjuje da Kapulica "svojim diletantskim javnim istupima zapravo ugrožava eventualno postupanje državnih institucija" te da je njegovo članstvo u navedenom saborskom odboru "direktna ugroza nacionalnoj sigurnosti, veća od bilo kojih navodnih paramilitarnih skupina".

"Kapulica javno tumači navodne dokumente kojima, bude li ih, raspolagati mogu samo državne institucije zadužene za brigu o nacionalnoj sigurnosti. On svojim diletantskim javnim istupima zapravo ugrožava eventualno postupanje državnih institucija, što je već dovoljan razlog da se otvori pitanje njegovog izbacivanja iz tog Odbora", smatra Ured predsjednika.

"Takvim političkim diletantima, ako već po HDZ-ovoj stranačkoj inerciji i dospiju u Hrvatski sabor, jedino mjesto može biti u odboru za ulizivanje i prikrivanje korupcije i kriminala. Sjedenjem u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Kapulica je direktna ugroza nacionalnoj sigurnosti, veća od bilo kojih navodnih paramilitarnih skupina", stoji na kraju priopćenja iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Kako je prije u petak objavljeno, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica (HDZ) kazao je u Saboru da nema ničeg disonantnog između izvješća SOA-e i onoga što je rekao premijer, poručivši kako predsjednik RH to izvješće nije razumio ili s njim svjesno manipulira.

Plenković je nakon zadnjeg šireg predsjedništva HDZ-a izjavio da "u Hrvatskoj postoje ljudi koji su organizirani, naoružavaju se i nastoje na silu promijeniti vlast". Milanović je, potom, rekao da u Hrvatskoj nema organiziranih skupina koje žele rušiti vlast. Na komentar o paramilitarnim skupinama, je odgovorio da razumije Plenkovića, ali da imaju "disonantnost između onoga što govori SOA i onoga što govore Plenković i Medved".

Kapulica je, uz ostalo, danas izjavio kako mu je "jasno da je Zoranu Milanoviću teško iz njegove pozicije pozvati na smirivanje tenzija u društvu i upozoriti na realne opasnosti od govora mržnje i od radikalizacije kada on često sam u javni prostor unosi teme i način govora koje podižu tenzije u društvu i ide na najniže strasti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:01