ODBOR ZA NAC. SIGURNOST

Kapulica: ‘Neuobičajeno je da Hajdaš Dončić iznosi svoja stajališta, a da se ne referira na zaključke rasprave‘

‘Tamo gdje Dončić u iznošenju svojih stajališta stavlja točku, i predstavnici institucija, a u konačnici i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost stavio je zarez‘

Mario Kapulica

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključkom je u srijedu pozvao saborske zastupnike, državna tijela i sve druge aktere društva na jasnu i bezuvjetnu osudu svakog oblika radikalizma, govora mržnje ili nasilja u hrvatskom društvu.

Sjednica odbora bila je zatvorena za javnost, nazočio joj je i premijer Andrej Plenković, a raspravljalo se o napadu na Banske dvore u listopadu 2020. i izvješćima Ministarstva unutarnjih poslova, Sigurnosno-obavještajne agencije i Državnog odvjetništva o tom slučaju kao i o uhićenjima građana zbog objava na društvenim mrežama.

„Pozivamo saborske zastupnike, državna tijela i sve druge aktere društva na jasnu i bezuvjetnu osudu svakog oblika radikalizma, govora mržnje ili nasilja u hrvatskom društvu“, stoji među ostalim u zaključcima Odbora donesenim na temelju izvješća nadležnih institucija i rasprave koja se vodila na temu napada na Banske dvore.

U zaključcima, o kojima je Hinu izvijestio potpredsjednik odbora Mario Kapulica, također se uz poštivanje neovisnost nadležnih institucija poziva MUP da u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom nastavi provoditi izvide i kriminalističko istraživanje u cilju razjašnjenja svih okolnosti počinjenja kaznenog djela, posebice utvrđivanja postojanja eventualnih poticatelja i pomagača Danijela Bezuka u počinjenju kaznenog djela „terorizam “ iz članka Kaznenog zakona i/ili kaznenih djela povezanih s terorističkim aktivnostima.

Poziva se i SOA da u svome radu posebice obrati pozornost na potencijalne sigurnosne prijetnje i terorističke ugroze koje predstavljaju pojedinci samoradikalizirani propagandnim ekstremističkim objavama i govorom mržnje te na pojavu radikaliziranih grupa koje djeluju kao dodatni akcelerator radikalizacije.

Vezano za temu uhićenja zbog objava na društvenim mrežama Odbor je pak prihvatio izvješće MUP-a nakon što je upoznat s razlozima donesene procjene na kojoj se temeljilo policijsko postupanje.

Te zaključke podržala je većina članova saborskog Odbora, ali ne i predsjednik tog Odbora Siniša Hajdaš Dončić (SDP) koji je imao izdvojeno mišljenje.

"Neuobičajeno je da predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić nakon završetka sjednice iznosi svoja osobna stajališta u obliku izdvojenog mišljenja a da se ne referira, u mjeri kojoj može zbog povjerljivosti podataka, na zaključke rasprave", ocijenio je Kapulica.

"Tamo gdje Dončić u iznošenju svojih stajališta stavlja točku, i predstavnici institucija, a u konačnici i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost stavio je zarez", ustvrdio je Kapulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:47