ISTJEČE ROK

Kapulica o novom šefu SOA-e: ‘Ako se to nakon svih razgovora ne riješi, imamo ozbiljan problem‘

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost rekao je da od Milanovića očekuje da što prije supotpiše prijedlog kandidata

Andrej Plenković i Zoran Milanović

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica rekao je u četvrtak da od predsjednika Zorana Milanovića očekuje da što prije supotpiše prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).

Također je rekao i da u što kraćem roku očekuje sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, koji daje mišljenje o kandidatu.

Iz Vlade su ranije izvijestili da je premijer Andrej Plenković u četvrtak potpisao prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e i uputio ga predsjedniku RH Zoranu Milanoviću na supotpis,

„Nakon što su dužnosnici usuglasili rješenje za novog ravnatelj VSOA-e i nakon što je predsjednik Vlade potpisao to rješenje, mi iz vladajuće većine očekujemo da će isto potpisati i Predsjednik Republike i da će sve bi gotovo do 10. kolovoza“, rekao je Hini zastupnik HDZ-a Mario Kapulica te podsjetio da za sedam dana istječe Odluka o privremenom ovlaštenju brigadiru Anti Kujundžiću za koordinaciju poslova u VSOA-i.

Naglasio je i da "nikome ne bi trebalo biti u interesu da se privremeno rješenje pretvori u redovitu situaciju, pa ni predsjedniku države, ako doista brine za normalno i usklađeno funkcioniranje obavještajnog i sigurnosnog sustava".

"Imamo priliku pokazati da znamo rješavati takve stvari. Ako se to nakon svega, nakon svih razgovora koji su vođeni u zadnjih mjesec i pol dana, ne riješi, onda imamo ozbiljan problem za koji predsjednik države ne može racionalnim putem pronaći objašnjenje“, ustvrdio je Kapulica.

Ako predsjednik Milanović potpiše prijedlog koji mu je danas poslan iz Banskih dvora, sljedeći je korak sazivanje sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na čijem je čelu SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

„Od predsjednika odbora očekujemo da idućih dana sazove sjednicu, kako bi u što kraćem roku obavili razgovore o kandidatu koji je usuglašen i dali mišljenje o njegovom imenovanju“, rekao je HDZ-ov potpredsjednik tog odbora te dodao da sjednica nadležnog odbora "može biti i sutra što se vladajuće većine tiče", a očekuje je početkom sljedećeg tjedna

Kapulica je kazao i da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost još prije pet mjeseci pozvao predsjednika Milanovića da se očituje o tadašnjem kandidatu, što on nije učinio. Sada, dodao je, predsjednik Republike više nema ni jedan razlog da ne poduzme traženi korak, a to je supotpis za novog ravnatelja VSOA-e.

Osim ravnatelja VSOA-e, postoji još niz nepopunjenih mjesta, no ona su nepopunjena upravo zato što je Milanović odbio dati potrebu suglasnost, istaknuo je Kapulica. Zbog toga, dodao je, eventualne zahtjeve s Pantovčaka da se sva ta mjesta popune ‘u paketu‘, smatra neprihvatljivima.

„Rješenje nam je nastavak normalnog funkcioniranja obavještajnog sustava i omogućiti onima koji su zaduženi za sigurnost da nastave raditi svoj posao", zaključio je Kapulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 13:26