RATNI ZLOČINAC

Karadžić od Vlade RH traži dokumente o krijumčarenju oružja

ZAGREB - Haaški optuženik Radovan Karadžić u pismu je od hrvatske Vlade zatražio suradnju u vezi s dokumentima o krijumčarenju oružja tijekom rata, priopćio je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Prema Karadžićevim riječima, osim humanitarne pomoći islamske zemlje u BiH dopremale su oružje koje se djelomično krijumčarilo i preko Hrvatske.

"Tvrdi li hrvatska vlada da je takva pošiljka stigla na (zagrebački) aerodrom Pleso i transportirana u Bosnu, a da nije nastao nijedan dokument o tome? Ako je tako, želio bih da mi to bude potvrđeno, Ako ne, želio bih kopije tih dokumenata", piše Karadžić u pismu upućenom hrvatskom veleposlaniku u Nizozemskoj.

Karadžić spominje svoje ranije pismo hrvatskoj vladi od ožujka 2010.

Karadžić traži i odgovor o tome postoje li tonski ili pisani zapisi o sastancima u Uredu predsjednika, na kojima je sudjelovao tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, te o sastancima tadašnjega premijera Nikice Valentića s predstavnicima Irana.

Hrvatska je vlada u pismu od ožujka ove godine Karadžiću javila da su pronađeni dokumenti o "aktivnostima muslimanske humanitarne organizacije Merhameta-Crvenog polumjeseca, te izvještaj o količini humanitarne pomoći koja je propuštena kroz nadzorne točke ministarstva unutarnjih poslova".

Hrvatska vlada izjasnila se tada da može dokumente predati Karadžiću, no optuženik za genocid u novom pismu pita "spominje li se u ijednom od tih dokumenata prijevoz oružja", kako bi ocijenio "ima li smisla pregledavati ih".

Karadžić je od ICTY-ja tražio da izda obvezujući nalog Hrvatskoj, ali sud je 13. srpnja ocijenio da Karadžić još nije iskoristio sve mogućnosti da ostvari dobrovoljnu suradnju Hrvatske u vezi s predajom dokumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:51