REAKCIJA NA ODLUKU

KARAMARKO: 'CIJELA HRVATSKA JE BLEIBURG!' Bivši šef HDZ-a zgrožen zabranom mise: 'Samo je jedan pravi državnički odgovor ovim perfidnim nastojanjima'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Bivši predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko na svojem je Facebook profilu ustvrdio da je zabrana mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga "čin obezvrjeđivanja sveukupnog hodočašća i perfidno obeshrabrivanje hodočasnika kako bi ih na Bleiburgu iz godine u godinu bilo sve manje".

"Cijela Hrvatska je Bleiburg! Poštujući univerzalna civilizacijska načela pravednosti, etike i morala da su sve žrtve kojima nije suđeno i presuđeno nevine po principu presumpcije nevinosti, moramo se javno, s osobitom zabrinutošću, upitati - tko to zabranjuje hodočastiti nevino ubijenim Hrvaticama, Hrvatima i mnoštvu ubijenih ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti, koji su umrli mučeničkom smrću od zločinačke ruke u svojevrsnom genocidu čije je ishodište na Bleiburgu? Tko zabranjuje slaviti koncelebriranu svetu misu predvođenu hrvatskim biskupima, svetu misu za nevino pogubljene čije duše do dana današnjeg nisu našle mir, spokoj i zadovoljštinu istine o svojoj mučeničkoj smrti", započeo je Karamarko.

"Zabrana slavljenja svete mise za pokoj duša, uz prisustvo i vođenje euharistijskog slavlja hrvatskih biskupa, nije ništa drugo nego čin obezvrjeđivanja sveukupnog hodočašća i perfidno obeshrabrivanje hodočasnika kako bi ih na Bleiburgu iz godine u godinu bilo sve manje, dok se taj posljednji sjaj svijeće istine potpuno ne ugasi. Nema alternative svečanom euharistijskom slavlju i molitvi za žrtve najvećeg povijesnoga genocida u Hrvatskoj, nema alternative Bleiburgu jer je cijela Hrvatska Bleiburg, a cijeli je Bleiburg u našim srcima", nastavio je.

"Jedini pravi državnički odgovor ovim perfidnim nastojanjima da se Bleiburg izbriše iz povijesnog sjećanja hrvatskog naroda jest da se jedan dan u godini u svibnju proglasi nacionalnim danom žalosti, molitve i sjećanja na nevine žrtve genocida s ishodištem na Bleiburgu. Dostojanstveno sjećanje na Bleiburg, snažno inzistiranje na istini o zločinima i zločincima je posljednja crta obrane države i nacije. Ako na ovom ispitu padnemo kao narod, uskoro ćemo svjedočiti obezvrjeđivanju 'Oluje' i 'Vukovarske kolone sjećanja' te oživljavanju novih 'križnih puteva' koji se već danas manifestiraju u zastrašujućem egzodusu onih koji napuštaju Hrvatsku", zaključio je bivši šef HDZ-a.

Podsjećamo, Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička crkva. "Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti", stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger. Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve.

Nakon odluke Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju, u subotu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da se ne može miješati u odnose između crkvenih vlasti, ali da kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog takve odluke mjesnog dijecezanskog upravitelja. "Predsjednica Republike uvjerena je da će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli javno misom komemorirati bleiburške žrtve i žrtve Križnoga puta", stoji u reakciji hrvatske predsjednice na odluku dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelberta Guggenbergera.

Potpredsjednik IDS-a Valter Flego ocijenio je u nedjelju kako odluka Katoličke Crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti slavljenje mise zadušnice na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog političke instrumentalizacije nije ni na koji način usmjerena protiv vjere i vjernika. "Nije to odluka protiv vjerske slobode, upravo suprotno. Austrijska crkva želi vjernike zaštiti od zloupotrebe kojom se crkvena liturgija koristi za širenje nacionalističkih poruka i promoviranje ustaških simbola", izjavio je Flego dodavši kako bi svi trebali biti svjesni "da je ovo drugi potez kojim nas naši susjedi Austrijanci pokušavaju zaštiti od nas samih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:49