O SUKOBU INTERESA

Karamarko: 'Da je Jakovina zaboravio na mali problemčić, djeluje dosta neuvjerljivo. Možda bi ostavka bila dobra da popravi svoj imidž'

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas da bi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina trebao dati ostavku zbog sukoba interesa budući da je i dalje vlasnik i direktor tvrtke, što je suprotno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

"Da je ministar Jakovina godinu dana zaboravio da ima taj mali problemčić, djeluje dosta neuvjerljivo. Možda bi bila dobra jedna ostavka da malo popravi svoj imidž", rekao je Karamarko odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira da je Jakovina direktor i vlasnik tvrtke TJ-PROM koja je državnom proračunu i Hrvatskim vodama dužna 150 tisuća kuna.

Predsjednik HDZ-a paradoksalnim smatra to što rejting vlade raste iako u Hrvatskoj 700 ljudi na dan gubi posao. "To se jedino u Hrvatskoj može dogoditi", rekao je Karamarko novinarima na zagrebačkome groblju Mirogoju, gdje je bio u povodu 13. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na novinarsko pitanje vjeruje li prvoj potpredsjednici vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić da se porez na nekretnine neće uvesti 2013. godine te hoće li građani imati koristi od svađe u vladajućoj koaliciji, predsjednik HDZ-a odgovorio je kako mu je drago što i unutar koalicije, kao i u HDZ-u, razmišljaju da je taj porez poguban za većinu građana. "Oni se olako igraju sa sudbinom građana, što nije dobro. Zato svađa unutar koalicije nije loša jer je trunka svijesti možda ušla među njih", istaknuo je Karamarko.

Ministar poljoprivrede Jakovina danas je u izjavi dostavljenoj medijima opovrgnuo navode koje je u nedjeljnom broju objavio "Večernji list" pod naslovom "Jakovina direktor tvrtke dužne 150.000 kuna".

"U potpunosti odbacujem navode iz teksta u kojem me se optužuje da sam u teškom sukobu interesa jer nikakvog sukoba interesa nema. Naime, tvrtka čiji sam vlasnik je neaktivna, nema zaposlenih i nije (niti je bila) ni u kakvom poslovnom odnosu s tijelima javne vlasti (na državnoj, područnoj ili lokalnoj razini) ili tvrtkama u državnom vlasništvu. To se jednako odnosi i na vrijeme kada sam bio općinski načelnik, kao i od trenutka kada sam postao član Vlade RH", istaknuo je ministar Jakovina.

Napomenuo je da je nakon dolaska u vladu društvo TJ-PROM d.o.o. uredno prijavio u imovinsku karticu te je dodao da je prijenos upravljačkih prava u tijeku, što dokazuje da nije ništa skrivao niti je to namjeravao učiniti.

Ministar Jakovina rekao je i da je u skladu sa zakonom upravljačka prava prenio na odvjetnički ured u Slavonskom Brodu, kao što je i napomenuo prilikom popunjavanja imovinske kartice.

"Moj jedini propust je to što nisam povjerenstvu dostavio ugovor o prijenosu upravljačkih prava, za što se ispričavam", napomenuo je.

Govoreći o dugovima tvrtke, ministar Jakovina rekao je da su oni nastali kad je tvrtka bila aktivna te da ih nikad nije osporavao. Dodao je da će dugovi biti podmireni kad tvrtku proda povjerenik (odvjetnik) na kojeg su prenesena upravljačka prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 02:08