VLADA USVOJILA UREDBE ZAKONA O POLICIJI

Karamarko: Da, želim progurati 'svoje' ljude, a ne one koje bi netko dovodio iz komitetskih struktura

Vlada je danas bila široke ruke prema brojnim korisnicma državnog proračuna
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas bila široke ruke prema brojnim korinisicma državnog proračuna: donošenjem niza uredbi i odluka otvorila je prostor povećanju plaća tisuća zaposlenih u policiji i kulutri.

Niti mjesec dana do održavanja parlamentarnih izbora, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila četiri uredbe vezane uz primjenu novog Zakona o policiji. Uredbom o izgledu odora policijskih službenika smanjit će se, kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko , broj košulja koje policajci moraju nositi, čime će se uštedjeti 30-ak milijuna kuna. Taj će se novac potom korisititi za povećanje plaća zaposlenih u policiji, čije će pozicije ubuduće biti regulirane novim uredbama o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, zatim o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja i promaknućima, te o plaćama policajaca. Prema Karamarkovim riječima, većina policajaca dobit će više plaće.

- Uredbe su napokon riješene. Već sutra ćemo u MUP-u razgovarati o raspisivanju internih natječaja i imenovanju povjerenstva za imenovanje - kazao je Karamarko novinarima nakon sjednice Vlade.

Ipak, odbacio je tvrdnje da Vlada uoči izbora zapošljava nove ljude . Novog zapošljavanja, tvrdi Karamarko, neće biti, a čak i pripreme za Schengen, koje podrazumijevaju povećanje broja graničnih policajaca, obavljaju se preraspodjelom postojećeg kadra. Novo će povjerenstvo, dakle, raspisivanjem internih natječaja izabirati kadrove od zamjenika ravnatelja policije, pa do ravnatelja policijskih postaja. Njegov će sastav propisati Karamarko, a u njemu će sjediti i predstavnici sinidkata. Ministar će potom potpisivati odluke koje povjerenstvo donese.

- Da, želim progurati 'svoje', najprofesionalnije ljude, a ne one koje bi netko tamo dovodio iz svojih komiteteskih, stranačkih struktura, kao što je bilo 2000. Na što je sličio sustav od 2000. do 2003. ne moram vam objašnjavati - poručio je Karamarko.

U policiji trenutno radi oko 19.500 ljudi, čemu još valja pribrojiti i oko 6.000 ljudi u logistici. Novi zakon i sustav plaća, istakao je, osigurat će stvaranje profesionalne policije i postaviti jasan sustav napredovanja unutar MUP-a. Karamarko, međutim, nije mogao kazati za koliko će se, temeljem današnjih Vladinih uredbi, povećati prosječna plaća u MUP-u, kao ni koliko njih će dobiti povišicu. Podsjetio je samo da početna plaća policajca iznosi 3.300 kuna. Istakao je i da se Vladinim uredbama vraća radno mjesto voditelja policijske ophodnje.

Karamarko se posebno obrušio na ocjene iz SDP-ovih redova da Vlada nije trebala donositi novi Zakon o policiji. Taj je zakon, podsjetio je Karamarko, bio jedan od uvjeta za zatvranje Poglavlja 23. u pregovorima s EU-om.

Na Vladi je i inače danas „potegnuto“ pitanje zakonitosti donošenja uredbi o policiji.

- U javnosti su se pojavile neke špekulacije o tome možemo li donositi ovakve odluke. Možemo, to je u skladu s našim ovlastima - poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Prema objašnjenju Vinkice Duvnjak, zamjenice predstojnice Ureda za zakonodavstvo, donošenje podzakonskih akata u djelokrugu je rada Vlade jer se njima samo stvaraju pretpostavke za provedbu zakona, te kao takvi ne podliježu potvrdi Sabora. Vlada te uredbe može donijeti ako su za njihovu provedbu osigurana sredstva u proračunu, a ona su, kako tvrdi ministrica financija Martina Dalić, osigurana.

Razloga za zadovoljstvo imaju i u kulturi, budući da su Banski dvori danas dali „zeleno svjetlo“ nacrtu granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se finanicraju iz proračuna. Sukladno tom dokumentu, bruto plaća zaposlenih povećat će se se za pet posto, a baletnih umjetnika za sedam posto u vrijeme obavljanja poslova u posebnim i otežanim uvjetima. Novac za to, poručio je ministar kulture Jasen Mesić, osigurat će se uštedama koje će se postići preraspodjelom radnog vremena.

"Ovo se odnosi samo na izvedbeni dio ansambla HNK i na Lado. Time se otvara mogućnost da se njihove bruto šplaće u buudćnosti povećaju, ali samo ako se postignu uštede u preraspodjeli radnog vremena", kazao je ministar kulture Jasen Mesić.

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je danas da će Hrvatska Pristupni ugovor s EU-om potpisati 9. prosinca, čime će Hrvatska faktično postati dijelom Unije. Ugovor će, istakla je, potpisati ona i, na njen prijedlog, predsjednik Ivo Josipović.

- Činjenica da je ovo tehnička vlada ništa ne mijenja. Ova je Vlada završila pregovore s EU-om. Reći ću još jednom: mi smo najzaslužniji što su pregovori završeni, oni su na ljeto 2009. bili blokirani, a mi smo ih deblokirali i završili - poručila je Kosor, istakavšui da će ona biti prvi hrvatski šef Vlade koji će sudjelovati u radu Europskog vijeća.

Dodala je kako je 9. prosinca za nju najvažniji dan u životu jer je to i rođendan njezina sina. Sada će taj datum, istakla je, pamtiti i po potpisivanju Pristupnog ugovora.

Saborski zastupnik romske manjine Nazif Memedi kazao je da na izbore izlazi samostalno, a da će nakon izbora koalirati jedino ako mu izborni pobjednici ponude da Rom, ili netko iz 12., „manjinske“ izborne jedinice, bude potpredsjednik Vlade ili Sabora.

Otkrio je i zašto je jedini glasao protiv raspuštanja šestog saziva Sabora: bilo mu je, tvrdi, mučno gledati polupraznu sabornicu, pa bi tim zastupnicima koji nisu dolazili na sjednice uzeo pola plaće i dao radnicima koji rade, a ne primaju plaću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:14