ŠEF HDZ-a

KARAMARKO 'Doista žalim i suosjećam sa svima koji su stradali u Drugom svj. ratu, ali i sa žrtvama komunističkog režima. Hasanbegović? Dobar ministar'

Na pitanje novinara je li ministar kulture Zlatko Hasanbegović postao prevelik teret za Vladu, Karamarko je odgovorio protupitanjem: "Zašto?"
 Davor Pongračić/CROPIX

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak u Vukovaru kako bi oni koji poštuju i imaju pijetet prema žrtvama Jasenovca "morali misliti da te žrtve doista i poštuju".

"Osuđujemo svaki totalitarni sustav, nacistički sustav i sve ono što je nastalo u okviru nacističkog sustava. Žalimo sve žrtve koje su nastale u to vrijeme. Tu je naš stav jasan i on je antitotalitaran u svakom pogedu", rekao je Tomislav Karamarko odgovarajući na novinarska pitanja pošto je kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav zapalio svijeću u spomen na žrtve Vukovara u Domovinskom ratu.

Po njegovim riječima, žrtve su žrtve i svi bismo trebali imati isti odnos prema njima, a ne njima se koristiti za dnevno-političke svrhe. Rekao je kako o najavljenom bojkotu komemoracije u Jasenovcu nije razgovarao sa Srpskim narodnim vijećem ni Židovskom zajednicom, dodajući da, otkako je predsjednik HDZ-a, nije bio u Jasenovcu, ali će, kako je rekao, onamo svakako otići.

"Doista žalim i suosjećam sa svima onima koji su stradali i u Drugome svjetskom ratu i u holokaustu, ali i sa žrtvama komunističkog režima", poručio je. Potvrdio je da je o žrtvama holokausta razgovarao i s američkim izaslanikom za pitanja holokausta Nikolasom Dinom, dodajući kako je žrtvama holokausta potrebna odšteta. "Nitko neće moći vratiti te živote, ali postoje djeca, unuci i praunuci i mislim da trebaju dobiti imovinu koja im je oduzeta", istaknuo je, dodajući da se već drugi put sastao s Dinom s kojim, kako je rekao, ima "sasvim konkretne dogovore".

Na pitanje novinara je li ministar kulture Zlatko Hasanbegović postao prevelik teret za Vladu, Karamarko je odgovorio protupitanjem: "Zašto?" Dodao je da je Hasanbegović dobar ministar kojega, ustvrdio je, kritiziraju oni koji su ostali uskraćeni za neka financijska sredstva koja nisu niti trebali dobiti.

"Srbija sama odlučuje o tempu pregovora s Europskom unijom. Hrvatska je tu, rekao bih, najmanje kriva. Hrvatska će inzistirati da Srbija udovolji svim standardima EU. Mi nismo zapreka. Moraju neke stvari riješiti sami sa sobom. Sve ovisi o njima, a ne o nama", rekao je odgovarajući na pitanje blokira li Hrvatska Srbiju na putu prema EU. Na pitanje novinara, što ako bude pritiska drugih članica EU da Hrvatska ne blokira Srbiju, odgovorio je kako je to hipotetsko pitanje na koje ne treba odgovarati.

Domoljubna koalicija dobro funkcionira, a HSS ima novog predsjednika "koji ima puno elana i energije i koji je dao izjave koje je dao", rekao je Karamarko, dodajući kako suradnja unutar Domoljubne koalicije nije upitna. Na primjedbu novinara kako je "taj isti predsjednik Krešo Beljak rekao da Vlada previše misli o foteljama, a premalo o reformama", odgovorio je da tako uvijek govore ljudi koji žele kritizirati one koji su na vlasti, a nisu u nju aktivno uključeni.

"Domoljubna koalicija ima člana koji se zove HSS i, dakle, oni su dio vlasti", dodao je.

Na pitanje kako komentira najave iz SDP da će ta stranka zatražiti interpelaciju o radu Vlade, Karamarko je odgovorio kako SDP, s obzirom na to da je u oporbi, mora nešto raditi, ali, dodao je, ta je stranka "zadnja koja bi imala obraza tako nešto najaviti". "Skoro su upropastili Hrvatsku, 100 milijardi novih dugova, 100.000 ugašenih radnih mjesta i preko 100.000 iseljenih mladih ljudi,", istaknuo je i upitao: "O čemu oni pričaju?"

Karamarko je također rekao kako ne vjeruje da će ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić dočekati kraj mandata, a zašto još nije smijenjen, po njegovu mišljenju, treba pitati predsjednicu i premijera. "Svoj stav o tome davno sam rekao", dodao je.

Novinare je također zanimalo misli li da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, zbog pljačke koja se dogodila u policiji, mora snositi osobno političku odgovornost.

"Nije dobro da se to dogodilo i žao mi je da je tek nakon tog događaja došlo do smjena. Neka policija u miru nađe počinitelja pa će se dalje u miru o tome razgovarati", rekao je.

U vezi s kampom za izbjeglice u Slavonskom Brodu Karamarko je rekao kako ostaje u "hladnom pogonu" i da će se kapaciteti širiti ako bude priljeva migranata. Također je opovrgnuo da je Vlada odustala od reforme školstva.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Vukovaru će se sastati s članovima vukovarskoga HDZ-a, s kojima će razgovarati o aktualnim pitanjima, a o istim će pitanjima nakon toga u Vinkovcima razgovarati i s članovima vinkovačkoga Gradskog odbora HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:59