PRVI POTPREDSJEDNIK

Karamarko: 'Ja svojim stavom oko arbitraže branim hrvatske nacionalne interese'

Željko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u intervjuu za Novu TV progovorio je o slučaju suradnje tvrtke njegove supruge Ane s tvrtkom MOL-ova lobista Josipa Petrovića.

Rekao je da je dovoljno da ga se izuzme iz odlučivanja u slučaju Ina-MOL 'iako je na čelu stranke koja određuje nacionalnu politiku'.

'Ja znam da nisam u nikakvom sukobu interesa', poručio je Karamarko i pojasnio da on svojim stavom oko arbitraže brani nacionalne interese. Žestoko je kritizirao SDP i rad bivše Milanovićeve Vlade te naglasio da neće biti prijevremenih izbora.

U nastavku donosimo transkript razgovora koji nam je ustupila Nova TV.

Neupitno je da je Vaša obitelj preko Josipa Petrovića zarađivala, u suradnji, radeći za MOL. Je li onda moralno da Vi, između ostalog, kao političar sudjelujete u bilo kakvom odlučivanju u odnosu INA-MOL, Hrvatska-Mađarska?

Isuse Bože, koliko neistinitih tvrdnji u samom pitanju. Što je neupitno? Dakle, 2012. je supruga potpisala ugovor s firmom gospodina Petrovića, radila je poslove marketinga i PR-a. 2012., prije nego što sam postao predsjednik HDZ-a i taj ugovor prekinuli su u momentu kad se znalo da ću postati član Vlade. Prema tome, o čemu govorimo? Postoji ne samo taj ugovor moje supruge. To je ugovor privatnih firmi. Postoji ih više, o čemu govorimo?

Već ste u to vrijeme, kao šef oporbene stranke htjeli doći na vlast.

Ja nisam bio šef oporbene stranke 2012. kad je to potpisano. Tek u svibnju sam postao.

Ali kasnije dok je ugovor trajao, jeste.

Da, i što se događalo? U čemu je problem? Koja je vrsta poslova koje je ta firma radila. U pitanju su dvije privatne firme. Nije supruga radila za INA-u MOL. Razumijete?

Mislite da je u ovom trenutku dovoljno da se vi izuzmete od bilo kakvih odlučivanja u slučaju INA MOL?

Ja sam to sam rekao i to dragovoljno radim, jer mislim da je to u redu.

Predsjednik ste najveće stranke u Hrvatskoj koja u ovom trenutku određuje nacionalnu politiku. Kako ćete se moći izuzeti od svega ovoga?

U čemu je problem, molim Vas. Danas je počeo rad Povjerenstva koje će govoriti o sukobu interesa. Ja znam da ja nisam u nikakvom sukobu interesa. Prema tome, dok to Povjerenstvo ne završi svoj rad, ja neću pričati ni o problemima INA-e MOL-a i doista ako bude nekakvih situacija gdje će se odlučivati o tim pitanjima, sigurno da ću se u tim situacijama izuzeti. Ali, dopustite, molim Vas, kad to prođe na način kako očekujem da će proći, da imam pravo izraziti svoje mišljenje o INA-i i MOL-u i interesima Hrvatske.

Vi dok izražavate svoje mišljenje o INA-i MOL-u i arbitraži i svemu tome, i dalje na neki način utječete na cijeli postupak?

Svatko od nas može utjecati ili ne utjecati, ali odlučuje većina i u Vladi i u Saboru, odlučuje zdrav razum, odlučuje, rekao bih, logika interesa Hrvatske. Doista ne vidim u čemu je problem. Ako ja kažem da trebamo više razgovarati, a manje se suditi. Ja sam rekao jednu stvar, gledajte 2014. je počela arbitraža. Neki kažu da ako izgubimo, ne daj Bože, da bi nas to moglo koštati milijarde kuna. Prema tome, mene samo zanima kako bi nakon jednog takvog financijskog udara mi krpali proračun, sljedeće godine i one godine iza. Ja o tome razmišljam. Ja razmišljam o skupim troškovima odvjetničke kuće koja zastupa Hrvatsku. Prema tome, to je pitanje skrbi o nacionalnim interesima, a ne nešto drugo. Arbitraža ide dalje. Mi smo i neki dan podržali da arbitraža ide dalje, pitanje je da li se ona može zaustaviti. Molimo Boga da je dobijemo.

Pregovaračke pozicije premijer, apropos te arbitraže i mogućih pregovora dalje s Mađarskom, ne otkriva. Bi li to trebalo biti javno?

To pitajte premijera. Ja sam se izuzeo iz svega toga.

Što Vi mislite?

Mislim da bi trebalo biti javno. Trebala bi biti javna priča skroz od momenta kad je Račan prodao INA-u i za koje novce i što su sve Mađari tada dobili. Trebalo bi vidjeti što se sve događalo, što se događalo za vrijeme Milanovićeve Vlade, a onda tako jednu kompletnu sliku probati analizirati. A ne ovako paušalno raditi afere tamo gdje ih nema i gdje se ne mogu raditi.

Jeste li u Finskoj lobirali za energetski posao ruske tvrtke?

Ma dajte molim Vas! Ajmo biti malo ozbiljni. Je li ovo emisija za viceve ili je ovo ozbiljan Dnevnik? Šalim se. Naravno da to nije istina. Pa kakve su to priče?

Ali ozbiljno je pitanje, tamo je objavljeno, bili ste tamo u kojem svojstvu?

Bio sam tamo, jer sam bio pozvan na gospodarski forum, jer su bili pozvani neki političari i neki gospodarstvenici i to je bila sva moja uloga tamo. Slušao sam fina predavanja tamo, dva dana. Ništa drugo.

U Saboru se pokreće inicijativa oporbe za Vašim opozivom. Očekujete li da će možda na stranu oporbe, prvenstveno SDP-a, stati i Vaš partner MOst?

Koliko sam razumio kolege iz Mosta, oni čekaju rješenje Povjerenstva za sukob interesa i nakon toga će odlučiti što će napraviti. Taj zahtjev za opoziv je više nego smiješan. Jer ide od onih koji su četiri godine urušavali sustav ove države i gospodarski i sigurnosno, kako god hoćete.

No, vratimo se na Vaše partnere iz Mosta. Upravo su oni između ostalog prvi otvorili ovu priču i povezali Vas sa mogućim kršenjem i negativnim utjecajem na nacionalne interese.

Vrlo neozbiljno, vrlo neodgovorno, pogotovo preko toga što se zove obitelj. Ja neću dopustiti da itko ugrožava moju obitelj zbog svojih paušalnih ocjena i nepoznavanja situacije.

Upravo tako, u ovu je priču upletena vaša obitelj. S druge strane, svi se sjećamo afere Imostroj, slučaj gospodina Žužula koji je zbog poslova svoje supruge napustio Vladu. Koja je razlika?

Bitna je razlika u tome što je tamo postojao slučaj, a ovdje ne postoji nikakav slučaj. Isto tako imali smo slučaj u prošlom mandatu. Recimo da netko jako dobro posluje s Ljubljanskom bankom, iako je Hrvatska bila u sporu s Ljubljanskom bankom.

Na koga mislite?

Gledajte, to ćete vi jako dobro znati. S druge strane, imali smo ministre čije su supruge jako konkretno poslovale baš u sferi energetike. Ništa od toga nisu bile afere. Nisu bile afere. A danas se izmišlja afera koja to nije.

Ima li još možda poslova, još nekakvih tvrtki koje bi se mogle ovih dana izvući kao potencijalno sporne?

Je li to uopće važno. Zar dvije privatne tvrtke, ili jedna privatna tvrtka ne može imati poslovne ugovore s drugim tvrtkama? Zar je to poslao problem? Pojavio se nekakav Gavrilović. Ponovit ću ono što sam kolegama ponovio. Zar doista sondiranje plasmana pašteta i mesnih doručaka, evo sad malo karikiram, ugrožava nacionalnu sigurnost. Je li to sukob interesa? O čemu govorimo? Ako se ova afera, ako je to doista poticanje za malo poduzetništvo, onda je to katastrofa. Na koji način mi mislimo uopće raditi? Pazite, nanosi se velika šteta jednoj maloj firmi, od koje živi šest, sedam obitelji. Na pamet pričam. Budimo oprezni kad su ovakve stvari u pitanju.

S druge pak strane, mislite li da ste možda sve ovo mogli spriječiti da ste otvoreno, možda kada ste postali prvi potpredsjednik Vlade, iako Vas zakon ne obvezuje, rekli supruga radi to i to...

Što? Da sam rekao supruga je nekad radila s tom i tom firmom?

Ne, pričam o ovome što se radi aktualno.

Znači ako sam prvi potpredsjednik Vlade, moram otkriti sve klijente moje supruge, a ona se bavi PR-om i marketingom. To bi bilo neozbiljno prema tim klijentima. Ja nemam pravo na to. Uostalom, sad da me pitate da ih nabrojim, ja ih ne bi znao ni nabrojati.

Uživate li i dalje povjerenje premijera Oreškovića?

Ja njegovo povjerenje?

Je li Vlada stabilna?

Vlada je stabilna dok god HDZ to želi. A mi to želimo. Pošto su počeli pozitivni trendovi i dobre reakcije iz Bruxellesa, iz MMF-a, ne vidim razloga da se situacija mijenja, dapače.

Spremate li se za prijevremene izbore?

Prijevremeni izbori nikako jer je to preveliki gubitak vremena i nemamo pravo na to.

Postavlja se pitanje od jučer kad nije u Saboru raspravljeno, želi li Vlada i vladajuća stranka smijeniti Dinka Cvitana, glavnog državnog odvjetnika?

Dobili smo izvješće. Ono je u meritornim ministarstvima. Dobit ćemo to na koordinaciju, dobit ćemo na Vladu i ovisi o analizi i našem razgovoru kako ćemo glasovati.

Kao šef najveće parlamentarne stranke, je li Vam neugodno gledati ovo što smo gledali zadnja tri tjedna, kada Vaša stranka prvenstveno, ne može skupiti većinu u parlamentu?

Ne samo naša. Naravno da to nije dobro. U pravu ste, ni ugodno, Zato sam danas bio na klubu i održao tamo govor kakav sam trebao održati i zato je danas izglasano...

Hoćete li kazniti?

Sutra imamo predsjedništvo i vjerujte da ćemo pokušati naći načina da se u budućnosti takve stvari kažnjavaju, za koje vjerujem da se neće događati', zaključio je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 06:11