KLJUČNI DOKAZI ZA HAAG?

Karamarko: Mesićeve izjave o brijunskim transkriptima su zlonamjerne

Ministar unutarnjih poslova rekao je da POA nije predala transkript Haaškom sudu kako tvrdi bivši predsjednik Stjepan Mesić
 Tomislav Krišto/CROPIX

ZAGREB - Nije istina da brijunski transkripti nikada nisu korišteni u Haagu. Transkript je upotrijebljen na suđenju protiv Miloševića, a koristila ju je obrana 2006. - objasnio je danas ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko komentirajući izjavu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića kako je videozapis s brijunskog sastanka u rukama Haaškog suda završio zahvaljujući Protuobavještajnoj agenciji (POA) koju je tada vodio upravo Karamarko.

Reagirajući na Mesića, Karamarko je danas sazvao izvanrednu konferenciju za medije navodeći kako 'mora demantirati neistine'.

Ministar unutarnjih poslova dodao je kako je transkript korišten i u suđenju generalu Anti Gotovini čime je ododatno negirana Mesićeva tvrdnja da je 'taj dokument irelevantan'.

Osim toga, Karamarko je izjavio da POA nije predala transkript Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije kako tvrdi Mesić.

- To također nije istina. Nakon prijave odvjetničkog tima Ante Gotovine, DORH je podnijelo prijavu protiv nepoznate osobe. POA je samo pokušala utvrditi vjerodostojnost tog dokumenta i to je bio jedini naš doticaj s tim dokumentom - napominje Karamarko te dodaje kako je nakon toga DORH-u proslijeđeno izvješće.

Na kraju je ministar Karamarko još jednom naglasio kako POA nikada nije ništa samostalno prosljeđivala Haaškom sudu.

- Izjave bivšeg predsjednika Mesića su nespretne i zlonamjerne - zaključio je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:44