NITKO VIŠE NE DONIRA

Karamarko skupio tek 11.027 kuna, Vindija Milanoviću i SDP-u dala 200.000 kuna

Samo je SDP od većih stranaka primio značajno više novca u prvih šest mjeseci 2012. u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Donacije pojedinaca i tvrtki strankama gotovo su presušile. Osam najvećih političkih stranaka u prvih šest mjeseci od donatora je ukupno dobilo samo 600.000 kuna. A samo HDZ je prije tri godine za vrijeme Ive Sanadera od donacija skupio vrtoglavih 13 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ove godine na račun najveće oprobene stranke donatori su uplatili mizernih 11.027 kuna!

Pokazuju to financijska izvješća o primljenim donacijama u prvih šest mjeseci koje su stranke dužne objaviti prema Zakonu o financiranju političkih stranaka.

Samo jedan donator

Dr. Vlatko Duvnjak, HDZ-ovac iz Lovinca, jedini je pojedinac koji je u prvih šest mjeseci HDZ-u uplatio donaciju - i to 5000 kuna! Time se samo potvrđuje kakav je donatorski financijski debakl HDZ-a.

- Uplatio sam zbog stranačkih izbora, bila je preporuka da se uplati pa sam to i učinio. Svake godine dam barem tisuću - rekao je Duvnjak.

- I dalje vjerujete HDZ-u - pitamo ga.

- Zašto ne bih? Jedno je stranka, drugo su ljudi koji su je vodili. HDZ ima budućnost i opstat će. I danas vjerujem u ideju pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a što je Ivo Sanader to iskoristio nije mi ugodno - rekao je. Osim od Duvnjaka, HDZ-u su donacije stigle još samo iz tvrtke Via Factum iz Biograda i Međimurjeplet iz Čakovca.

- Logično je da su pale donacije HDZ-u jer je izgubio izbore, a i afera Fimi-Media sigurno je na to utjecala. No, već sljedeće izvješće o donatorima sigurno će biti bolje. Otkako je Tomislav Karamarko preuzeo stranku, primili smo 4300 novih članova, što će sigurno biti poticaj novim donatorima, o čemu već imamo i neke naznake - rekla je glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš.

Premda im od Sanaderova odlaska ne cvjetaju ruže, HDZ je lani u istom razdoblju od donatora prikupio 188.100 kuna, a danas se i to čini kao vrtoglav iznos.

Uplate zastupnika

Od većih stranaka, jedino je SDP u odnosu na 2011. zabilježio osjetan porast donacija. Na njihov račun u prvih je šest mjeseci uplaćena 314.321 kuna, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su ostvarili 167.056 kuna.

Zanimljivo je kako je najveći donator SDP-a u prvih šest mjeseci bila Vindija Dragutina Drka, koja je uplatila 200.000 kuna (četiri puta po 50.000). Proteklih godina varaždinski prehrambeni div redovito je donirao HDZ-u, a nikada SDP-u. Primjerice, 2008. su tada vladajućem HDZ-u uplatili također 200.000 kuna, godinu dana poslije 60.000, a već 2010. samo 20.000. Lani pak uopće nije bilo donacije. Sada se Vindija očito prebacila na donacije novoj vladajućoj stranci. Osim od Vindije, SDP je donaciju dobio od još 14 manje poznatih tvrtki u iznosima od 200 do 5000 kuna.

- SDP ne odskače od onoga što je i inače dobivao kao potporu donatora. Dakle, i danas kad smo na vlasti dobivamo slične iznose kao i onda kad smo bili u oporbi, za razliku od nekih drugih - rekao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, jasno aludirajući na HDZ. Naime, prije samo tri godine HDZ je od donacija uprihodio nevjerojatnih 12,9 milijuna kuna. I to je samo ono što su prijavili, ne računajući crni fond. Nakon što je stranku 2010. preuzela Jadranka Kosor, HDZ-ov prihod od donacija smanjio se 12 puta, jer su te godine ostvarili samo 760.000 kuna.

Pad donacija u prvih šest mjeseci bilježe i HNS-ovci, kojima je na račun uplaćeno 138.000 kuna, a 2011. zaprimili su 354.400 kuna. Ove godine donacije su im dale četiri tvrtke, ukupno 105.000 kuna, a najviše Elektro centar Petek iz Ivanić Grada.

I Hrvatski laburisti bilježe pad prihoda, a od donacija su uprihodili 37.000 kuna. Među većim donatorima stranke upravo su sami laburisti - šest njihovih saborskih zastupnika svaki mjesec donira po 500 kuna. Šef Dragutin Lesar darovao je stranci i dvije slike iz vlastite kolekcije. Jednu je procijenio na 900, a drugu na 3000 kuna.

Lesarove slike

- Njima smo ukrasili stranačke prostorije - otkrio je Lesar. Sreće s donatorima nije imao ni IDS koji je dobio samo 1400 kuna, a HSS je primio 5000 kuna. Ni HDSSB na listi donatora nema ni jednu tvrtku, već se pretežno radi o članovima. I njihovi zastupnici te osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i župan Vladimir Šišljagić mjesečno stranci doniraju oko 500 kuna. Na taj su način i skupili veći dio od 92.000 kuna, koliko im je na račun donacija uplaćeno do kraja lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:10