OKUPLJANJE NA DESNICI

Karamarko spašava HDZ: S marginalnim strankama formira Antikukuriku koaliciju

 Tea Cimaš / Cropix

Do početka studenoga HDZ, HSP dr. Ante Starčević i Blok umirovljenici zajedno oformit će Antikukuriku blok.

Njima bi se još mogao pridružiti i HSS, no pregovori s tom stranku još nisu završeni.

Stvaranjem desnih saveza, Karamarko želi spasiti glasove rascjepkane desnice i na taj način pokušati osvojiti vlast na parlamentarnim izborima za nešto više od tri godine.

A taj će plan, kako sada stvari stoje, biti iznimno teško ostvariti. Prema podacima iz jučer objavljenog Crodemskopa, te četiri stranke mogu računati na 24,6 posto glasova birača: HDZ je na 19,5 posto, HSS na 2,6, HSP dr. Ante Starčević na okruglih dva posto, a blok Umirovljenici zajedno Lazara Grujića ima rejting slabiji od 0,5 posto. Kad bi u ovu koaliciju ušao i HSP, čemu se izričito protivi Ruža Tomašić, taj bi blok porastao na 26,7 posto. S obzirom na to da ni jedna od stranaka koje Karamarko želi nije ni blizu izbornog praga, ukupni rezultat bio bi puno manji.

Relativne ankete

No, čak i da osvoje 26,7 posto glasova, desnica ne bi mogla osvojiti vlast jer četiri stranke vladajuće Kukuriku koalicije trenutno uživaju podršku 31,6 posto građana.

SDP trenutno ima podršku jednaku onoj pet stranaka desnog bloka (26,7 posto), a tu su još i HNS s tri posto, IDS s jedan i HSU sa 0,9 posto podrške birača.

- Ankete nikad ne idu u prilog desnici. To je stvar biračkog tijela. Ali, i da je ta anketa točna, pred nama su do parlamentarnih izbora još tri godine i dva mjeseca. U tom razdoblju, uzmemo li u obzir da će Kukuriku i dalje vući krive poteze, mi ćemo podršku birača udvostručiti - kaže sugovornik u HDZ-u.

Buduća desna koalicija još nije napravila nikakva istraživanja na terenu, ali Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević tvrdi kako bi, “prema anketama jedne parlamentarne stranke” oni 2015. mogli bez problema osvojiti vlast.

Koaliranje iz straha

U budućem koalicijskom ugovoru bit će klauzula da se broj mjesta na listama, kao i nositelji lista, dogovaraju neposredno prije izbora, a prije izbora HSP AS, HDZ i HSS neće formalno surađivati ni u Saboru jer se o zajedničkom klubu zastupnika nije pregovaralo. HDZ ostaje s Kerumom, a Ruža Tomašić i Branko Hrg u potrazi su za trećim zastupnikom s kojim bi osnovali Klub.

U Kukuriku koaliciji, tvrde, ne zamaraju se novim koalicijama.

- SDP nikad nije komentirao političke suparnike ni njihova udruživanja u koalicije uoči lokalnih izbora.

Njihovo koaliranje dokazuje da nas se boje, ali i da su prihvatili našu ideju o zajedničkom izlasku na izbore.

Samostalne odluke

No, zanimljivo je da se, pored tolikih pravaških stranaka, one ne mogu okupiti, ako to nije pod kapom HDZ-a - komentirao je visoki izvor iz SDP-a, uz napomenu kako će oni, na lokalnim izborima, koalirati u skladu s preporukom Glavnog odbora da se koalicija na nacionalnoj razini preslika i na lokalne, gdje god je to moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:59