SDSS INZISTIRA NA PROMJENI IMENA

Karamarko u Gvozdu: Nije dobro što općinska vlast inzistira na promjeni imena u Vrginmost

'HDZ će učiniti sve što je legalno moguće da zaustavi ovu ishitrenu odluku o promjeni imena i da spriječi moguće međunacionalne tenzije zbog toga.'
Sisak, 130612.Opcinsko vijece Gvozda vecinom glasova pokrenulo je postupak promjene imena naselja Gvozd u Vrginmost, kako se Gvozd zvao do 1996. godine. Neslaganje s tom odlukom izrekla je Zupanijska organizacija HDZ-a, a u srijedu navecetr u Gvozdu je odrzana sjednica Zupanijskog odbora kojoj je prisustvovao Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a. Na slici: Tomislav Karamako, Antun Vidakovic i Ivan Santek u Gvozdu.Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Nije dobro što općinska vlast u Gvozdu, koju predvodi SDSS, inzistira na promjeni imena naselja Gvozd u Vrginmost, iako su stanovnici naselja Gvozd, većinom Hrvati, protiv toga. Gvozd ima važnijih problema, težih problema od imena i promjene imena, a to su nezaposlenost, nedostatak razvoja, siromaštvo.

HDZ će učiniti sve što je legalno moguće da zaustavi ovu ishitrenu odluku o promjeni imena i da spriječi moguće međunacionalne tenzije zbog toga. Rekao je ovo Tomislav Karamarko u srijedu navečer u Gvozdu, prije početka izvanredne sjednice Županijskog odbora HDZ-a održanog u tom kordunskom mjestu.

Predsjednica HDZ-a Gvozd Jelena Jajčević, predsjednica Općinskog vijeća, koja je jedina glasovala protiv promjena imena, odbila je govoriti za javnost što se sve događalo na Općinskom vijeću. Zamjenica općinskog načelnika Marija Idžan istaknula je kako je uz samo jedan glas protiv većina u Općinskom vijeću izglasovala da se pokrene postupak pred Ustavnim sudom o nezakonitosti i neustavnosti promjene imena Vrginmosta u Gvozd 1996. godine i pokrene procedura promjene imena Gvozda.

Načelnik općine Gvozd Branko Jovičić prokomentirao nam je telefonom da ne zna zbog čega Karamarko i HDZ-ovci sada dolaze u Gvozd i zbog čega izražavaju zabrinutost. - Pa u Gvozdu su SDSS i HDZ u koaliciji, HDZ ima mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

Pitam ih gdje su bili 1996. godine kada su HDZ-ovci mijenjali ime Vrginmosta u Gvozd, što nije učinila ni vlast NDH u 2. svjetskom ratu. Zašto HDZ 1996. godine nije isticao da će poduzeti sve zakonske mogućnosti da do promjene imena ne dođe. Govore nam da Gvozd ima važnijih problema i da se treba baviti projektima. Kojim projektima, u čemu su nam pomogli, što je središnja vlast na čelu s HDZ-om napravila za ovo malo mjesto? Nikada ništa. Kaže Karamarko da je zabrinut za međunacionalne odnose i trvenja - neće toga biti zbog promjena imena, kao što neće biti troškova za stanovnike zbog promjene imena Gvozda u Vrginmost što nam sada podmeću. Neće vaditi nove dokumente dok im starim, ne istekne važnost i tada će kao novo mjesto bravka napisati Vrginmost, a ne Gvozd. Jedini trošak bit će tabla s imenom mjesta, a to ćemo moći podnijeti, rekao je Jovičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:10