KREDITI U ŠVICARCIMA

KARAMARKO 'U srijedu ćemo se vjerojatno sastati s udrugom Franak, razgovor s njima vodi ministar Marić'

 Goran Mehkek / EPH

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u utorak je najavio da će vjerojatno već sutra biti održan sastanak s udrugom Franak.

Novinari su Karamarka pitali hoće li se sastati s udrugom Franak, koja je zatražila sastanak s njime zbog predizbornih obećanja o rješavanju problema kredita u švicarskim francima. Karamarko je odgovorio da će se taj sastanak održati vjerojatno već sutra te da ministar financija Zdravko Marić vodi komunikaciju s 'Frankom'.

"Sastat ćemo se. Gospodin Marić vodi taj dio, rekao bih, projekta našeg razgovora s njima. Prema tome, vjerojatno će već sutra doći do tog sastanka pa ćemo onda biti puno pametniji", izjavio je Karamarko nakon sastanka Domoljubne koalicije u Hrvatskoj seljačkoj stranci. Ministar Marić u utorak je također za sutra popodne najavio susret s predstavnicima Udruge Franak, na kojem bi, po njegovim riječima, trebao sudjelovati i ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Upitan kako komentira najavu 'Franka' za podnošenje tužbe protiv guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića jer je sudjelovao na konferenciji koju je organizirao UniCredito i time ušao u sukob interesa, Karamarko je rekao da nije upućen u to što se dogodilo pa mu je to teško komentirati.

"Ne bih komentirao to oko sukoba interesa, zašto i kako. Doista ne znam, nisam upućen što se dogodilo. Teško mi je to komentirati", rekao je Karamarko.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš (HSP AS) ocijenio je pak da je pravo udruge Franak izvidjeti što se događalo te da, ako postoji sukob interesa, Povjerenstvo o tome mora donijeti pravorijek.

HNB je pak u utorak objavio kako snosi troškove putovanja i smještaja guvernera Borisa Vujčića na konferenciji "Emerging Europe Winter Conference", koja se u organizaciji UniCredita u Kitzbuehelu održavala od 13. do 15. siječnja.

Udruga Franak ranije je objavila da je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavila Vujčića zbog toga što je kao guverner HNB-a, nadzornog tijela poslovanja svih banaka u Hrvatskoj, bio sudionikom privatne konferencije poslovnog subjekta UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke i na njoj aktivno sudjelovao, na teret UniCredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:40