IZBORI U HDZ-i

Karamarko: 'Vesna Pusić ima našu tehničku potporu, moramo biti civilizirani...'

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izašao je u nedjelju glasovati na unutarstranačkim predsjedničkim izborima, ali kako nije htio sam sebi dati glas, to je umjesto njega učinio njegov sin Martin. Karamarko je jedini kandidat za predsjednika stranke na predsjedničkim izborima koji će se u stranci po prvi puta održavaju po principu "jedan član - jedan glas".

"Neću glasati sam za sebe, jedini sam kandidat i nije dobro da glasam sam za sebe", kazao je Karamarko novinarima na izbornom mjestu u središnjici zagrebačkog HDZ-a u Gundulićevoj ulici.

Izrazio je žaljenje što nije imao protukandidata, podsjetivši da je prije četiri godine za predsjednika stranke izabran u konkurenciji od pet kandidata.

Karamarko smatra da su današnji izbori demonstracija demokracije jer su i mnogi političari koji su vodili velike stranke u Europi bili u situaciji da budu jedini kandidati za stranačke predsjednike.

"To vidim kao potvrdu svog dosadašnjeg rada, rada svog tima i dosadašnjih pet izbornih pobjeda. Na neki način je to možda honoriranje svega toga", naglasio je.

Karamarko je kazao i da mu je sada teško procijeniti koliko će članova stranke izaći na izbore, podsjetivši kako je imao potporu 30 tisuća članova stranke za svoju ponovnu predsjedničku kandidaturu.

Najavio je da će mu u idućem četverogodišnjem razdoblju prioriteti biti gospodarstvo, kvaliteta života, otvaranje novih radnih mjesta, investicije i sprječavanje iseljavanja mladih ljudi iz zemlje.

Na novinarski upit o medijskim nagađanjima da će se nakon HDZ-ova sabora u svibnju ići na prijevremene izbore, Karamarko je odgovorio da je to teško. "Teško. Mi smo u jednom političkom braku s Mostom koji je za sada dobar. Uvijek nailazimo na neke prepreke ali to rješavamo", naglasio je.

Na predsjedničkim izborima svoj glas do 19 sati može dati više od 207 tisuća članova HDZ-a, a to pravo imaju svi punoljetni članovi stranke u Hrvatskoj i u Koordinacijama HDZ-a u inozemstvu. Izbori se održavaju na 778 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 18 biračkih mjesta u inozemstvu. Nakon zatvaranja birališta u Središnjici HDZ-a bit će organiziran doček izbornih rezultata, a obraćanje predsjednika HDZ-a očekuje se u 21 sat.

'Pusić nije naš izbor, ali ima potporu Vlade'

Karamarko je rekao je i da Vesna Pusić kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a nije njihov izbor i on osobno za nju nikada ne bi glasovao, ali će imati tehničku potporu Vlade jer prema vani, kazao je, moramo biti civilizirani.

Ističući kako Pusić nije njihov izbor, Karamarko je kazao da je ona loš kandidat prošle loše vlade.

"Vesna Pusić izbor je prošle Vlade, ne naš. Minimum civiliziranog odnosa prema toj situaciji je da je nećemo sprječavati niti će joj se zatvarati vrata hrvatskih predstavništava u inozemstvu", kazao je Karamarko novinarima na izbornom mjestu u središnjici zagrebačkog HDZ-a upitan ima li Pusić potporu Vlade.

Dodao je da će Pusić vjerojatno imati i tehničku potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. "Pusić definitivno nije naši izbor i nikada ne bih za nju glasao", rekao je Karamarko.

Dodao je i da nije čuo da se u Saboru prikupljaju potpisi protiv njezine kandidature. Na pitanje ima li Pusić tehničku potporu sadašnje Vlade odgovorio je kako prema vani moramo biti civilizirani.

Kandidatkinja za glavnog tajnika UN-a Vesna Pusić rekla je u subotu u Zagrebu da ne vidi nikakvu podijeljenost u vrhu Vlade glede podrške njezinoj kandidaturi te da treba biti pametan i ne sramotiti zemlju u procesu koji je u tijeku.

Premijer Tihomir Orešković izjavio je u srijedu kako Vesna Pusić uživa potporu Vlade kao kandidatkinja te da je neće opstruirati. Međutim, nakon toga je HSP AS pokrenuo u petak u Saboru potpisivanje peticije protiv njezine kandidature i najavio da će stalnim članicama Vijeća sigurnosti biti poslano pismo da Vesna Pusić ne zaslužuje funkciju glavne tajnice UN-a. Pusić je u srijedu u New Yorku dva sata odgovarala na pitanja članica svjetske organizacije, u sklopu izbora za nasljednika Ban Ki-moona kojemu mandat istječe krajem 2016. Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova je među osmero kandidata za Banova nasljednika koji bi mogao biti poznat u rujnu.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:44