PROZIVKE ZA JUGOFILIJU

KARAMARKO VRAĆA MILANOVIĆU'Njegovoj je vladi Ustavni sud već pet puta zalijepio šamar'

Vladajuće je prozvao da provociraju ideološke rasprave kako bi sakrili nesposobnost
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Na optužbe premijera Zorana Milanovića da je licemjeran, nedosljedan i da neprestano mijenja mišljenje, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je odgovorio da SDP nema rezultata i da se zato bavi opozicijom, a premijeru je spočitnuo i da je "pozvao Beograd u pomoć jer u Hrvatskoj ima nacionalističku opoziciju".

"Hoćemo li pričati o njihovoj dosljednosti, o tome kako su mijenjali mišljenje o Pelješkom mostu, o njihovim sukobima s Ustavnim sudom, koji im je pet puta zalijepio šamar", upitao je Karamarko gostujući u emisiji 'Oporbeni zarez' Hrvatskog radija. Naglasio je da Milanovića nikada nije napadao na osobnoj razini.

Ustvrdio je da je vladajućima smiješna svaka odluka Ustavnog suda, te zaključio kako je riječ o "povratku na vrijednosti za koje smo mislili da su daleko iza nas". "To je pitanje odluke centralnog komiteta, jednoumlja - mi smo odlučili, a mislim da je to po uzoru na njihova idola, koji je kazao nemojte se držati zakona kao pijan plota", rekao je Karamarko.

Vladajuće je prozvao da provociraju ideološke rasprave kako bi sakrili nesposobnost da riješe gospodarske probleme, a Milanoviću je, među ostalim, spočitnuo da je "pozvao Beograd u pomoć, jer u Hrvatskoj ima nacionalističku opoziciju".

Karamarko je odbio mogućnost formiranja 'velike koalicije' s SDP-om, objasnivši da ne želi koalirati sa strankom u kojoj "uočava recidive jugonostalgičarske prošlosti". "Kad bi hrvatska socijaldemokracija bila ozbiljna i odgovorna kao u Njemačkoj, kad ne bismo uočavali neke recidive prošlosti, prije svega jugonostalgičarske, onda bismo možda govorili o nekim hipotezama. Ovako ne", odgovorio je na pitanje o mogućnosti stvaranja velike koalicije.

Karamarko je ocijenio da se "SDP ne profilira prema suvremenoj europskoj socijaldemokraciji", nego da "ima naznake jugonostalgije i jugofilije, što je žalosno". Veliku koaliciju smatra nemogućom i zato što Milanović "ustrajava na eksperimentalnoj vladi, koja nije uspjela".

"Milanović je odbacio poziv da rekonstruira vladu i proglasio svoj tim najboljim na svijetu. Ako mu je prva ekipa ovakva, kakva mu je tek druga ili treća", upitao je Karamarko, zauzevši se još jednom za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u svibnju, zajedno s izborima za Europski parlament.

Za prvu polovicu mandata dao je Kukuriku koaliciji ocjenu '1', a za dosadašnji rad Vlade kaže da "u šumi lošeg, ne vidi ništa dobro". Karamarko je upozorio da je gospodarstvo pred krahom, broj nezaposlenih rekordan, a ljudi žive sve gore.

"Ne znam što bismo definirali kao dobro učinjeno, a paradoks je što je gospodin Milanović uvjeren da je napravio dobar posao", rekao je Karamarko i ponovio da ova vlada iza sebe ostavlja zgarište.

Odbio je komentare da se HDZ služi preteškim rječnikom, s obzirom na to da je riječ o 'stranci na optuženičkoj klupi'.

"Ne slažem se s time. Predstavljam stranku koja je započela borbu protiv korupcije", kazao je Karamarko i ponovio da je i osobno, kao ministar unutarnjih poslova i ranije kao načelnik policijske uprave pokretao antikorupcijske procese. "Ne želim prihvatiti hipoteke, a najmanje kolektivnu odgovornost. 220 tisuća članova stranke netko će neprestano pokušavati nazivati lopovima, samo zato što aktualna vlast nije u stanju ništa napraviti", istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Karamarko je upitao i što je s imovinom Saveza komunista Hrvatske te "kakve je sve kriminalne radnje radila stranka koju su oni (SDP) naslijedili". Kazao je i da tezu o HDZ-u kao 'stranci na optuženičkoj klupi' potenciraju režimski mediji.

Predsjednika države Ivu Josipovića još jednom je prozvao zbog nesazivanja sjednice Vlade na kojoj bi se učinila 'inventura' onoga što je učinjeno u protekle dvije godine i iskristalizirao smjer u kojem se Hrvatska treba kretati.

Karamarko ne vjeruje da će gospodarstvo sljedeće godine rasti, kao što prognoziraju neke financijske institucije i Vlada.

Poručio je da HDZ ni u siječnju ne namjerava podržati ustavne promjene, ocijenivši da je prijedlog poguban za Hrvatsku, a kad je riječ o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, istaknuo je da o tome je li za ubojstvo Stjepana Đurekovića nastupila zastara treba odlučiti sud, "a ne Josipović i Milanović".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:39